Loading...
Interieur

Hoe richt je een kleine seniorenwoning praktisch in?

Ben je op een leeftijd gekomen dat traplopen niet meer zo makkelijk gaat? Dan is een seniorenwoning op de begane grond misschien een betere optie. Alles bevindt zich dan op eenzelfde verdieping en bovendien woon je dan ook een stuk kleiner, waardoor je de boel ook beter kunt schoonmaken. Echter betekent een seniorenwoning vaak wel dat je heel wat minder opslagruimte in huis zal hebben. Soms lever je tot wel 60% van je woonoppervlak in! Het is dan heel belangrijk dat je de ruimte van je nieuwe seniorenwoning praktisch inricht, zodat je zoveel mogelijk spulletjes gewoon mee kunt verhuizen. Maar hoe pak je dit allemaal aan? In dit artikel geven we je een aantal tips.

Houden of wegdoen?
Als je kleiner wilt gaan wonen en gaat verhuizen naar een seniorenwoning, dan is het onvermijdelijk dat je spullen weg zal moeten doen. In een seniorenwoning heb je namelijk heel wat minder opslagruimte dan in een eengezinswoning, want er is bijvoorbeeld geen zolder of kelder waar je je spullen in kwijt kunt. Meestal bestaat een seniorenwoning uit een slaapkamer, huiskamer, badkamer, toilet en keuken en heb je dus geen extra kamer over om spullen in op te slaan. Het is daarom belangrijk dat je goed bedenkt welke spullen je wel en niet wilt houden.

Opruimen en weggeven
Als je eenmaal begonnen bent met opruimen, dan kom je vast en zeker spullen tegen die je al jaren niet meer in handen hebt gehad. Denk maar bijvoorbeeld aan speelgoed van de (klein)kinderen. Het is nu het ideale moment om dit speelgoed weg te geven aan de volgende generatie of te doneren aan de kringloopwinkel, zodat andere mensen er plezier aan kunnen beleven. Uiteraard hoef je niet alles weg te doen, want spullen die je nog wilt gebruiken of die emotionele waarde hebben, kun je gewoon zelf houden. 

Opslag huren?
Houd je toch nog veel spullen over en vind je het moeilijk om definitief afstand te doen van jouw bezittingen? Dan is het misschien een goed idee om een externe opslagruimte te huren om de extra spullen in kwijt te kunnen. Je kunt in een opslagruimte bijvoorbeeld spullen opbergen die je alleen in een bepaalde periode van het jaar nodig hebt, zoals kerstspullen of tuinmeubilair. Verder kun je ook waardevolle objecten zoals schilderijen of antiek meubilair kwijt in een externe opslagruimte. 

Praktisch indelen
Heb je uiteindelijk een keuze kunnen maken in welke spullen je wel en niet mee wilt verhuizen naar je nieuwe woning? Dan wordt het tijd om het nieuwe huis in te delen. Houd bij de indeling eventueel rekening met de vraag of je een rollator gebruikt. In dit geval is het namelijk van belang om de ruimte zo in te delen dat je overal in huis goed bij kan met de rollator.

Tips om meer ruimte te creëren

  • Zorg dat er ruimte zit tussen de meubels en het middelpunt van de kamer.
  • Muren in lichte kleuren zorgen ervoor dat de kamer optisch groter oogt.
  • Inklapbare meubels besparen een hoop ruimte. Denk bijvoorbeeld aan een inklaptafel of opklapstoelen voor visite.
  • Wandkasten bieden veel opbergruimte. Verder kun je in de voorraadkast vaak nog een aantal extra planken monteren.
  • Zet niet al teveel meubilair in eenzelfde ruimte, want dan oogt de boel al snel erg vol.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *