Veel jeugd die na het middelbaar onderwijs verder gaat studeren komt terecht in een studentenhuis. Hoewel er op de studentenkamers meestal geen super dure meubelen staan kan de schade door brand, water, storm of inbraak toch nog flink in de papieren lopen. Het is dan ook zeker belangrijk om voor je studentenkamer een inboedelverzekering af te sluiten. Verzekeraars stellen voor inboedelverzekeringen in een studentenhuis wel enkele voorwaarden. Zo dien je er voor te zorgen dat er een degelijk slot zit op de deur van jouw kamer zodat medestudenten niet zomaar kunnen binnenlopen en spullen meenemen als je zelf afwezig bent. Dit wordt in de verzekeringswereld aangeduid als een binnenbraakclausule.
Tips bij het afsluiten van een inboedelverzekering voor een studentenkamer
Vraag altijd aan je huisbaas of hij een inboedelverzekering heeft voor het studentenhuis. Als dat zo is kun je daar rekening mee houden zodat je niet dubbel bent verzekerd en dus teveel premie betaald. Als je pas op kamers gaat wonen, worden er vaak veel nieuwe spullen aangeschaft. Zorg altijd dat je hier de aankoopbonnen van bewaard. Bij schade aan je inboedel vragen verzekeraars vaak naar deze bewijsstukken. Daarnaast is het aan te raden je spullen vast te leggen op foto of video. Zo heb je een bewijs hoe jouw kamer eruit zag voor het noodlot toesloeg. Wanneer je zelf schade veroorzaakt aan bijvoorbeeld je laptop door hem te laten vallen of je smartphone waterschade heeft opgelopen omdat deze per ongeluk in de WC terecht kwam, wordt deze schade helaas niet altijd vergoed door de verzekeraar. Lees daarom de algemene voorwaarde goed voordat je een inboedelverzekering afsluit.
Voor welk bedrag moet ik mijn spullen verzekeren?
Wat is de waarde van jouw spullen op je studentenkamer en ben je van plan om snel nog meer spullen aan te schaffen? Deze vraag is belangrijk om de waarde van je inboedel vast te stellen en te zorgen dat je niet bent onderverzekerd. Onderverzekering kun je gemakkelijk voorkomen door het invullen van een inboedelwaardemeter. Door het invullen van een aantal vragen weet je zo welke verzekering bij je past en wat je hiervoor dient te betalen. De premie die je moet betalen voor je inboedelverzekering is ook afhankelijk van je leeftijd, het aantal bewoners van de studentenkamer en de afmetingen van de kamer.
Basis of Allrisk?
Bij veel verzekeraars kun je kiezen voor een basis verzekering of een allrisk verzekering. Die laatste vergoed ook schades die je per ongeluk zelf veroorzaakt door bijvoorbeeld het omstoten van een glas water over je laptop of waterschade doordat de wasmachine heeft gelekt. Let op, dure spullen zoals laptops, computers en smartphones zijn vaak beperkt verzekerd. Wil je deze toch goed verzekeren dan zal dat consequenties hebben voor de premie die je betaald.
Een inboedelverzekering zelf online afsluiten
Het afsluiten van een goede inboedelverzekering hoeft niet moeilijk te zijn. Bereken online de premie en houd daarbij goed de voorwaarden in de gaten. In de regel geldt de goedkoopste verzekering is zeker niet altijd de beste. Een passende inboedelverzekering afsluiten kun je vervolgens eenvoudig online doen.