Verpotten
Het wordt door veel planteigenaren onderschat, maar het is een essentieel onderdeel voor de groei van de plant; het verpotten. Waar vaak gedacht wordt dat de plant afsterft door uitdroging of een verkeerde hoeveelheid water ligt het ook regelmatig aan de pot van de plant. Te weinig ruimte kan er ervoor zorgen dat er te weinig lucht bijkomt en de wortels van het kamerplantje verstikken. Om dit te voorkomen zullen hieronder tips worden gegeven voor het uitkiezen van de ideale pot voor jouw kamerplant. Voor degenen zonder groene vingers hebben kunnen deze drie tips goed van pas komen.
Tip 1: De periode
De beste periode om je (kamer)planten te verpotten is in de lente oftewel voorjaar. Dit seizoen komt na de winter en wordt vervolgd door de zomer. De lente is het seizoen waarin de temperatuur omhoog gaat en het langer daglicht blijft. Dit zorgt ervoor dat de planten nieuwe energie krijgen om vervolgens te gaan groeien. Het geeft de wortels van de plant ook tijd om te herstellen van de beschadiging die zij oplopen tijdens het verpotten. Wanneer je planten in bloei zijn, verpot je ze na de bloeiperiode.
Tip 2: De pot
Het doel van verpotten is om de groei van de plant te stimuleren. Een grote bloempot heeft als voordeel dat er een waterbuffer ontstaat, er kan meer aarde in die meer water op kan nemen. Dit heeft echter ook een nadeel, want als je te veel water geeft wordt dit ook geabsorbeerd. Een te kleine pot kan tot gevolg hebben dat de wortels van de plant verstikken. Kies daarom voor een pot (met een afvoerschuitje) die minstens één maat groter is.
Tip 3: Potgrond
Eenmaal een geschikte pot gevonden, dient er potgrond aangeschaft te worden. Het is hierbij belangrijk om te kiezen voor potgrond van hoge kwaliteit. Verse potgrond zal je kamerplanten voorzien van voedingsstoffen voor gemiddeld zes weken. Na deze periode is plantenvoeding nodig of verse potgrond. Er zijn uitzonderlijke planten die speciale potgrond nodig hebben om te groeien.