Hoe oud is je huidige ketel?
Je staat er misschien niet zo snel bij stil, maar die comfortabele warmte die je gedurende de winter in je huis ervaart, komt van je goedwerkende cv ketel. Het is een ingenieus stukje techniek dat regelmatig onderhoud vraagt voor een optimale werking. Het is net als met een auto. De jaarlijkse apk-keuring houdt je wagen op belangrijke punten in een goede en veilige conditie. En ook, hoe ouder, hoe minder efficiënt het apparaat met energie omspringt. Het is daarom goed om na te gaan hoe oud je cv ketel nu eigenlijk is. Normaal gaat een ketel ongeveer 15-20 jaar mee, afhankelijk van gebruik en onderhoudsfrequentie. Is het zo dat je cv ketel al op leeftijd is, of heb je er één die erg royaal met gas omspringt? Dan is het tijd om te kijken naar een nieuwe cv installatie.
Onderhoud tips
Bij de installatie van je nieuwe ketel krijg je advies van de installateur met betrekking tot klein onderhoud dat je zelf kunt uitvoeren. Voordat het zover is volgen hier enkele tips zodat je voorbereid bent:
- Het belangrijkste: jaarlijks onderhoud aan je cv ketel door een erkend installateur, zoals De Vreeden Klimaservice. Als er eventueel een beginnend probleem ontstaat, dan is dit snel en eenvoudig te verhelpen. Stel je het jaarlijkse grote onderhoud uit, dan ga je vroeg of laat problemen krijgen en dan kost het je een hoop geld om de ketel weer draaiende te krijgen.
- Het regelmatig reinigen van je cv ketel. Ook je cv installatie verzamelt stof, net als je televisiekastje of je bloemenvaas. Omdat je cv ketel niet in het zicht staat, gebeurt dit ongemerkt. Haal dus regelmatig het stof van de ketel af. Doe dit tegelijkertijd met de rest van het schoonmaakwerk in het huis, zodat je het niet vergeet. Doe dit alleen aan de buitenkant. Een cv installatie is aan de binnenkant geen plek voor mensen die er niet in thuis zijn. Voor je het weet heb je de gasleiding beschadigd, wat leidt tot een gaslek.
- Ontlucht de radiatoren regelmatig. De radiatoren maken onderdeel uit van het verwarmingssysteem. Door het ontluchten werkt je cv ketel een stuk efficiënter en verbruikt dan minder gas en elektriciteit. Draai eenvoudig het kraantje op je radiator open om de ingesloten lucht te laten ontsnappen.
- Om de zoveel tijd je ketel bijvullen en zo de druk in het systeem te verhogen zorgt voor een optimaal werkend apparaat. Het water moet immers gemakkelijk kunnen worden rondgepompt. Is de druk lager dan 1 bar, dan staat in de instructies van de cv installatie hoe je de ketel moet bijvullen.
- Geen overbodige luxe: een koolstofmonoxide detector naast je ketel. Wanneer je ketel een ernstig defect heeft en het gas onvolledig verbrandt, kan er koolstofmonoxide vrijkomen, een geur- en reukloos gas dat dodelijk is in een bepaalde concentratie of langdurige blootstelling. Een detector met alarm kan veel leed voorkomen.
Wanneer je na plaatsing van je cv installatie de instructies netjes en nauwgezet opvolgt, heb je nog vele jaren plezier van je ketel.
Mark de Leen
Goed punt van de jaarlijkse onderhoud, ik heb daar nooit zo over nagedacht. Ik laat volgende week een nieuwe cv ketel installeren en als het mogelijk is maak ik alvast een afspraak voor onderhoud. Bedankt voor de andere tips, ik zal ze zeker onthouden.
Richard van Omster
Bedankt voor het delen van de onderhoudstips voor een CV installatie. Ik vind het ook belangrijk om gecertificeerde bedrijven in te schakelen. Ook laat ik mijn radiatoren regelmatig ontluchten.