Loading...
Bouwen & Verbouwen

Alles over asbest

Alles over asbest

Asbest wordt al eeuwenlang gebruikt. De Romeinen en Grieken gebruikten het materiaal al. In 1900 was het Ludwig Hatchek die ontbrandbaar dakbedekkingsmateriaal van asbestcement ontwikkelde. Hij vroeg hier ook patent op aan. Sinds 1900 is het materiaal in wel meer dan 3500 verschillende producten verwerkt.

Na de Tweede Wereldoorlog werd asbest veelvuldig gebruikt. Gebleken is dat asbestvezels gemakkelijk worden verwerkt, niet alleen in cement, maar ook in andere materialen zoals textiel en kleefstoffen. Vooral de bouw kent veel toepassingen van asbest, maar ook de chemische en petrochemische industrie.

Nadat bekend werd dat het werken met asbest risicovol was, nam het gebruik van asbest na 1980 af. Sinds 1993 is de verwerking en opslag van asbest verboden in overeenstemming met het Besluit asbestverwijdering van 2005 en de Wet op de arbeidsomstandigheden. Huizen gebouwd na 1993 mogen geen asbest bevatten.

Asbest werd veel gebruikt bij de bouw van fabrieken, huizen, treinen, auto’s, schepen en huishoudelijke apparaten. Verschillende soorten asbestvezels bezitten eigenschappen zoals brandweerstand, thermische isolatie, geluidsisolatie en elektrische isolatie, bescherming tegen alkaliën en zuren, evenals tegen micro-organismen en treksterkte. Hierdoor was het zeer interessant om te gebruiken.

In oude huizen kun je asbest nog steeds vinden in vensterbanken en bloembakken, in isolatiematerialen en plafonds. Op oude schuren kan dit gebeuren in de golfplaten.

Asbest saneren

Wanneer asbest wordt gedetecteerd, moet het in elk geval worden verwijderd of permanent worden beschermd als er een onmiddellijk gevaar is. De gemeente moet toestemming geven om asbest te verwijderen. Verwijdering kan alleen worden uitgevoerd in overeenstemming met de regels van het Besluit asbestverwijdering van 2005 en de Wet arbeidsomstandigheden.

Deze regels vereisen dat de terugwinning en verwijdering van asbestmateriaal uitsluitend wordt uitgevoerd door hiervoor gecertificeerde gespecialiseerde bedrijven.
De gemeente geeft toestemming als het asbesthoudende materiaal kan worden verwijderd zonder het materiaal te beschadigen en er geen asbestvezels kunnen vrijkomen. De regels hiervoor zijn ook vastgelegd in het Asbestverwijderingsbesluit 2005.

Individuen kunnen in de gemeente achterhalen waar ze voorzorgsmaatregelen moeten nemen en waar ze asbestmateriaal kunnen verwijderen. Het is vaak noodzakelijk om een milieuvergunning te verkrijgen, in welk geval asbest moet worden verwijderd door een gecertificeerd bedrijf. Uit een studie van de Gezondheidsraad in juni 2010 bleek dat asbest nog gevaarlijker is voor de gezondheid dan eerder werd gedacht. Daarom streeft de overheid naar nog strengere regels en strengere handhaving van asbestregels.

Bedrijven en professionals die betrokken zijn bij asbest saneren vormen de zogenaamde asbestketen. De klant en de gemeente zorgen er ook voor dat asbest wordt verwijderd in overeenstemming met wettelijke voorschriften. Er zijn strikte regels en normen van toepassing op alles wat te maken heeft met het herstel van asbest.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *