Loading...
Bouwen & Verbouwen

Huis kopen met broer, samen in 1 hypotheek

Een huis kopen met uw broer en samen in 1 hypotheek is makkelijker kopen in deze tijd. Woningprijzen zijn alleen niet te betalen. Koopt u een huis met uw zus of broer dan is er veel meer mogelijk.

Woning kopen met zus of broer is meer lenen!

U kan veel meer lenen samen met broer of zus waardoor het ook makkelijker is om te overbieden op een huis. Samen heeft u ook meer eigen geld voor alle kosten. LexWonen helpt u met:

 • Indicatie woningwaarde
 • Bieden of overbieden op een huis
 • Koopakte
 • Notaris i.v.m. overdracht en zaken te regelen

 

Wat zijn belangrijke voorwaarden en weetjes?

Het is belangrijk dat u samen met broer of zus ook daadwerkelijk onder 1 dak woont en ingeschreven staat op dat adres. U mag het huis niet zomaar verlaten. Wil iemand het huis uit dan moet het huis verkocht worden of indien mogelijk op 1 naam gezet worden.

Verhuren verboden!

Regelmatig krijgen wij de vraag of een gedeelte van het huis of de gehele woning ook verhuurd mag worden? Nee, verhuren is verboden. U krijgt problemen met de bank en met de belastingdienst als u een eigen huis geheel of gedeeltelijk verhuurt.

Met broer een huis kopen en verkopen

Stel u heeft samen met uw zus of broer een huis gekocht hoe gaat dat dan bij verkoop? Eigenlijk heel logisch:

 1. Overwaarde verdelen onder elkaar
 2. Overwaarde dient u te gebruiken voor aankoop ander huis

Wat regelt de notaris?

Voordat u een huis gaat kopen adviseren wij u dringend om en samenlevingscontract te regelen met wederzijdse zorgverplichting. Dit zorgt er voor dat er een grotere vrijstelling is op de erfbelasting.

Mocht uw broer of zus waar u het huis mee gekocht heeft komen te overlijden dan betaald u geen erfbelasting. Wij zorgen zelf voor een overlijdensrisicoverzekering, deze wordt kruislings gesloten d.m.v. premiesplitsing.

Wanneer geen huis kopen met broer of zus?

Wij raden u aan om geen huis te kopen met uw broer of zus als het om een tijdelijke periode van een jaar of 5 gaat. U gaat kosten maken voor de aankoop van een huis. Weet u vooraf al dat dit van korte duur is, deze kosten bent u altijd kwijt.

Hypotheek met broer en eigen geld

Als u met uw broer of zus een hypotheek gaat afsluiten dan heeft u eigen geld nodig voor:

 • Hoger bod om te bieden
 • Kosten koper

Afhankelijk van de regio moet u rekening houden dat u 15%-25% van de koopsom kwijt bent aan overbieden en de kosten koper. 

Hoe nu verder met familiehypotheek?

Zoekt u een huis samen met uw broer of zus? Alle aanvragers met partners een bkr opvragen, werkgeversverklaring en salarisstrook aanleveren. Nadat alle documenten door ons zijn goedgekeurd begint de zoektocht naar een woning.

LexWonen helpt u van A tot Z vanaf de aankoop tot aan de notaris. Bijzonder belangrijk is de woningwaarde i.v.m. het bod en het eigen geld wat u samen als broers zijnde op tafel moet leggen. Zin om te sparren? Bel LexWonen, 06-83944458.

2 comments
 1. Emma

  Bedankt voor de interessante informatie over het afsluiten van een hypotheek samen met een broer of zus. Ik zou erg graag een eigen huis willen kopen, maar ik kan op dit moment geen hypotheek afsluiten omdat ik niet genoeg verdien. Het zou best een idee zijn om te vragen hoe mijn broers en zussen hier tegenaan kijken, wie weet hebben ze interesse in het idee om samen een huis te kopen. Het is goed om te weten dat je in ieder geval uit moet gaan van een langere periode (langer dan 5 jaar) waarin je het huis in bezit hebt.

 2. Richard van Omster

  Goed om te weten wat de notaris in dit geval regelt. Het lijkt me erg belangrijk om afspraken goed vast te leggen wanneer je met familie een huis koopt. Zo verklein je de kans dat er problemen ontstaan op een later moment.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *