Loading...
Keuken

Hoe kunt u energie besparen in de keuken?

Uw energierekening wordt steeds hoger

 

De energierekening wordt elk jaar hoger. De leveranciers verhogen de prijzen om te investeren in groene energie zoals windmolens. Daarnaast pikt de overheid een behoorlijk graantje mee door elk jaar de accijnzen flink te verhogen. U kunt uw energierekening verlagen door zuiniger om te gaan met energie, bijvoorbeeld in de keuken.

 

Tips om energie te besparen tijdens het koken

 

Als u op gas kookt, dan kunt energie besparen door het gas lager te zetten zodra het water in de pan kookt. Het water wordt in een normale pan niet warmer dan 100 graden. Het heeft geen zin om het vuur hoog te laten staan. Het enige dat u bereikt is dat het water sneller verdampt. En u gebruikt natuurlijk meer gas, wat slecht is voor uw energierekening. Als u op inductie kookt, geldt hetzelfde. Zodra het water kookt, kun u de energie van de kookzone zo afmeten dat het precies genoeg is om het water aan de kook te houden.

 

Andere tips om in de keuken energie te besparen

 

U kunt met een paar simpele dingen nog meer energie besparen in de keuken.

  • Zet de afzuigkap op de laagste stand en schakel de lampjes van de afzuigkap alleen aan als het donker is. In de zomer heeft u de afzuigkap lampjes helemaal niet nodig.
  • Zorg ervoor dat de koelkast niet te hard koelt. Heeft u een koelkast met een draaiknop om te koeling te doseren, dan is de kans groot dat de koelkast met name in de winter te koud staat ingesteld. U kunt met een simpele thermometer de temperatuur bijhouden en zo de draaiknop op de laagste stand instellen waarbij alles voldoende gekoeld wordt.
  • Letterlijk en figuurlijk een open deur: zorg ervoor dat de deur van de koelkast niet onnodig open staat. U kunt het beste zoveel mogelijk tegelijk uit de koelkast pakken in plaats van steeds een ding. Elke keer als de deur open en dicht gaat, komt er warme lucht in de koelkast. Die moet vervolgens harder koelen om de temperatuur weer laag genoeg te krijgen en dat betekent een hoger stroomverbruik.

Overstappen naar een goedkopere energieleverancier

 

Naast bovenstaande tips is overstappen naar een goedkopere energieleverancier ook een manier om minder voor energie te hoeven betalen. Als u de energieprijzen van verschillende energieleveranciers vergelijkt kunt u gemakkelijk zien welke leverancier voor u het voordeligst is. Energie vergelijken is zeer eenvoudig, zo bespaart u binnen enkele minuten een hoop geld. Als u ook nog eens rekening houdt met de bovenstaande tips kunt u op jaar basis wel honderden euro’s besparen. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *