Loading...
Bouwen & Verbouwen

Hoe wordt asbest verwijderd?

Asbest bestaat uit een aantal mineralen met een vezelstructuur. Asbest werd vroeger veel gebruikt als constructiemateriaal omdat het een sterk en slijtvast materiaal is. Er zijn verschillende soorten asbest die vaak met een bindmiddel werden verwerkt tot een product als cement, karton, lijm of gips. Inmiddels is het bekend dat asbest grote risico’s voor de gezondheid met zich mee kan brengen. Wanneer er nu ergens asbest wordt geconstateerd dan moet het deskundig worden gesloopt, aangezien de schadelijke stoffen vrijkomen wanneer het asbest beschadigd wordt. Hoe asbest wordt verwijderd lees je hier.

De twee methodes

Kort samengevat zijn er twee methodes waarop asbest wordt geruimd. De ene methode is voor asbestsanering in de buitenlucht, de andere methode is voor asbestsanering in een binnenomgeving:

De openluchtmethode

De openluchtmethode wordt enkel toegepast in de buitenlucht, bijvoorbeeld bij het verwijderen van het dak van een oude schuur. Bij deze methode wordt het asbesthoudende materiaal zo heel mogelijk verwijderd. Op de plekken waar de asbestvezels kunnen vrijkomen worden de vezels gefixeerd of weggezogen. Vervolgens wordt het asbest veilig verpakt en afgevoerd.

De containmentmethode

Wanneer het asbest verwijderen gebeurt in een binnenomgeving maakt men gebruik van de containmentmethode. De ruimte waar asbest is aangetroffen wordt afgesloten, zodat de asbestvezels zich niet kunnen verspreiden naar andere ruimtes. Vervolgens wordt er een filter geplaatst welke die asbestdeeltjes uit de lucht haalt en naar buiten pompt. Vervolgens wordt door gespecialiseerde asbestruimers de fysieke asbest verwijderd, verpakt en afgevoerd.

Strenge regels

Vanuit de overheid zijn er strenge regels opgelegd voor het verwijderen van asbest. Volkomen terecht natuurlijk, aangezien het een gevaarlijk materiaal is wanneer hier niet professioneel mee wordt omgegaan. Zo worden er altijd meerdere controles uitgevoerd tijdens en na afloop van het verwijderen van asbest. Ook is er bij elke asbestsanering een deskundig toezichthouder aanwezig welke de verantwoordelijkheid draait en het aanspreekpunt is voor alle betrokkenen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *