Loading...
Bouwen & Verbouwen

Mechanische Ventilatie in huis

Mechanische ventilatie is een systeem dat wordt gebruikt om de lucht in huis te verversen en de luchtkwaliteit te verbeteren. Het werkt door de lucht in huis te vervangen door frisse lucht van buiten. Dit is vooral belangrijk omdat moderne huizen steeds beter geïsoleerd zijn om energie te besparen, wat betekent dat er minder natuurlijke ventilatie is. In dit artikel zullen we bespreken hoe mechanische ventilatie werkt, waarom het belangrijk is en welke soorten systemen beschikbaar zijn.

Hoe werkt mechanische ventilatie?

Mechanische ventilatie werkt door middel van een ventilatiesysteem dat bestaat uit een netwerk van buizen en ventilatoren. De ventilator zuigt lucht uit de woning en blaast deze naar buiten, terwijl tegelijkertijd frisse lucht van buiten wordt aangevoerd. Er zijn verschillende soorten mechanische ventilatiesystemen, die verschillen in de manier waarop ze de lucht verversen en de energie-efficiëntie.

Waarom is mechanische ventilatie belangrijk?

Mechanische ventilatie is belangrijk omdat het zorgt voor een gezonde luchtkwaliteit in huis. Een slechte luchtkwaliteit kan leiden tot gezondheidsproblemen, zoals hoofdpijn, vermoeidheid, allergieën en zelfs astma. Bovendien kan vochtige lucht leiden tot schimmelgroei, wat op zijn beurt kan leiden tot nog meer gezondheidsproblemen. Door de lucht te verversen met behulp van mechanische ventilatie, wordt vochtige en vervuilde lucht afgevoerd en wordt frisse en gezonde lucht aangevoerd.

Soorten mechanische ventilatiesystemen

Er zijn verschillende soorten mechanische ventilatiesystemen beschikbaar, die verschillen in de manier waarop ze werken en hoe ze worden geïnstalleerd. Hieronder volgt een overzicht van de meest voorkomende typen.

Mechanische afvoer van lucht en toevoer op natuurlijke wijze.

Dit is het meest voorkomende type mechanische ventilatiesysteem in Nederland en is ontworpen om vervuilde lucht uit de woning af te voeren. De lucht wordt afgevoerd door middel van een ventilator in de keuken, badkamer en toilet. Vervolgens wordt er via speciale roosters in de ramen en/of muren verse lucht aangevoerd.

Warmte terugwin ventilatie

Warmte terugwin ventilatie (WTW) is een geavanceerder type mechanische ventilatie, dat naast het verversen van de lucht ook energie bespaart. Dit systeem gebruikt warmtewisselaars om warmte terug te winnen uit de afgevoerde lucht en deze te gebruiken om de verse lucht die wordt aangevoerd te verwarmen. Hierdoor wordt er minder energie gebruikt om het huis te verwarmen, wat kan leiden tot aanzienlijke besparingen op de energierekening.

Bij het installeren van een mechanische ventilatie is het belangrijk om rekening te houden met de grootte van het huis en het aantal mensen dat er woont. Dit bepaalt namelijk de hoeveelheid lucht die moet worden ververst. Het is daarom aan te raden om een specialist te raadplegen om het juiste type systeem te kiezen en deze professioneel te laten installeren.

Conclusie

Mechanische ventilatie is essentieel voor het creëren van een gezonde leefomgeving in huis. Het zorgt voor het afvoeren van vervuilde lucht en het aanvoeren van frisse lucht, wat kan bijdragen aan een betere luchtkwaliteit en minder gezondheidsproblemen. Er zijn verschillende soorten mechanische ventilatiesystemen beschikbaar, waarbij de keuze afhangt van de grootte van het huis en het aantal bewoners. Bij het kiezen en installeren van een mechanisch ventilatiesysteem is het raadzaam om een specialist te raadplegen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *