Loading...
Bouwen & Verbouwen

Raam kitten: een kleine klus met groot effect

Een raam kitten is een klusje dat vaak wordt onderschat, terwijl het een groot effect kan hebben op het wooncomfort. Goed gekitte ramen zorgen voor een betere isolatie, wat tocht en kou buiten houdt en warmte binnen. Dit kan leiden tot een besparing op de stookkosten en een aangenamer woonklimaat.

Naast de isolerende werking, zorgt raamkitten ook voor een betere geluidsisolatie. Buitengeluiden dringen minder makkelijk binnen, wat voor een rustigere omgeving zorgt. Dit is zeker een voordeel als je in een drukke omgeving woont.

Daarnaast zorgt raamkitten ook voor een betere afdichting tegen vocht. Vocht kan schade toebrengen aan kozijnen en muren, en kan zelfs leiden tot schimmelvorming. Goed gekitte ramen dragen dus bij aan een gezondere woonomgeving.

Wanneer moet je een raam kitten?

Het is aan te raden om je ramen om de paar jaar te kitten. De exacte frequentie hangt af van een aantal factoren, zoals de weersomstandigheden en de kwaliteit van de kit. In gebieden met veel wind en regen is het vaker nodig om te kitten dan in gebieden met een mild klimaat. Ook als je merkt dat er tocht door de ramen komt, of als de kit oud en verhard is, is het tijd om te kitten.

Raam kitten, hoe doe je dat?

Het kitten van ramen is niet moeilijk, maar er zijn wel een paar stappen die je moet volgen om een goed resultaat te behalen.

  1. Voorbereiding

Zorg ervoor dat de ramen schoon en droog zijn. Verwijder oude kitresten met een kitmes.

  1. Kies de juiste kit

Er zijn verschillende soorten kit op de markt. Voor ramen is het belangrijk om een elastische kit te gebruiken die geschikt is voor buitengebruik.

  1. Aanbrengen van de kit

Breng de kit aan met een kitpistool of een spuitflacon. Zorg ervoor dat de kit gelijkmatig wordt aangebracht en dat er geen naden of kieren zijn.

  1. Afwerken

Strijk de kit glad met een vochtige vinger of een kitspatel. Verwijder overtollige kit met een doek.

  1. Laat de kit drogen

De droogtijd van de kit hangt af van het type kit en de weersomstandigheden. Houd de handleiding van de kitfabrikant aan.

Tips:

  • Draag handschoenen tijdens het kitten.
  • Gebruik een primer als de ondergrond poreus is.
  • Werk in kleine secties om te voorkomen dat de kit uitdroogt voordat je het hebt afgewerkt.
  • Maak de kitspuit schoon na gebruik.

Raam kitten is een kleine klus met groot effect. Het zorgt voor een betere isolatie, geluidsisolatie en vochtwering. Dit kan leiden tot een besparing op de stookkosten, een aangenamer woonklimaat en een gezondere woonomgeving. Met een beetje handigheid kun je zelf je ramen kitten. Zo geniet je optimaal van het comfort van je woning!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *