Loading...
Keuken

Wat te doen bij een stinkende wasmachine?

De wasmachine is een apparaat dat veelvuldig door huishoudens wordt gebruikt. Daarbij worden de meest vieze kledingstukken en soms zelfs schoenen erin gegooid. Het is dus niet gek dat hij na verloop van tijd vies wordt en gaat stinken. Maar wat moet je daar vervolgens mee doen? Hier lees je een aantal tips voor het schoonmaken van een stinkende wasmachine.

De onderdelen schoonmaken 

Vaak zorgt vetluis ervoor dat jouw wasmachine gaat stinken. Dat is een zeepbacterie die ontstaat door achtergebleven wasmiddel. Dit ontstaat vooral wanneer je vaak en vooral op een lage tempratuur wast. Vetluis creëert een grijze drap, wat vooral achter de rubbers blijft zitten. Maak die dus regelmatig goed schoon. Hiervoor kun je een sopje met afwasmiddel en een doekje gebruiken. 

Maak ook de wasmiddellade regelmatig goed schoon. Daar blijven namelijk ook wasmiddelresten in achter. Je kunt dat eenvoudig doen doordat je hem uit de machine kan halen.

Filter schoonmaken 

In jouw wasmachine zit een filter waardoor losse onderdelen niet in de pomp terecht komen. Denk aan muntjes of snoeppapiertjes die je was vergeten. Het filter raakt op een gegeven moment vol en gaat daardoor stinken. Maak hem dus regelmatig schoon. Dat doe je door de ronde klep te openen die meestal rechtsonder op de wasmachine zit. Plaats er een emmer onder, want er zal water uit lopen. Wanneer het water eruit is, draai je het filter eruit. Verwijder de losse voorwerpen en spoel het filter uit onder de warme kraan. 

Een lege kookwas  

Wanneer je de bovenstaande twee stappen hebt uitgevoerd, gaat de wasmachine zelf aan het werk. Zet daarvoor een lege kookwas aan. Dat is een wasprogramma van minimaal 90 graden. Je kunt een aantal middelen toevoegen om ervoor te zorgen dat kalk, bacteriën en zeepresten extra goed verwijderd worden. Doe bijvoorbeeld natuurazijn in de wasmiddellade of soda, natuurazijn of een vaatwastablet in de trommel. Zet na het wasprogramma de deur minimaal een uur open. Zo zorg je ervoor dat de wasmachine van binnen goed droogt. 

Voorkomen is beter dan genezen

Dat jouw wasmachine gaat stinken, komt voornamelijk door veelvuldig wassen op een lage temperatuur en door te veel wasmiddel gebruiken. Draai daarom regelmatig een warmere was en gebruik niet te veel wasmiddel. Laat natte was niet te lang in de wasmachine zitten en laat na gebruik het deurtje open. Wanneer je om de tien wasbeurten een kookwas draait, één keer per een lege kookwas met soda draait en op de twee maanden de onderdelen schoonmaakt, zal jouw wasmachine fris blijven ruiken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *