Loading...
Bouwen & VerbouwenWonen

Waterdicht, stijlvol en eenvoudig te monteren. Dit zijn damwandplaten 

Het bekleden van een dak doe je zeer eenvoudig met een damwandplaat. Damwandplaten lijken op dakpanplaten, maar zijn toch net even wat anders. Wil jij weten wat het precieze verschil is en waarom damwandplaten dé oplossing is voor het dak van jouw huis, boerderij, schuur of garage? Dat kun je lezen in dit artikel.

Wat zijn damwandplaten?
Damwandplaten zijn stalen geprofileerde platen en lijken erg op dakpanplaten. Net als de dakpanplaten, zijn damwandplaten zeer lichtgewicht, voordelig, eenvoudig te monteren en zijn ze verkrijgbaar in verschillende kleuren en maten. Het enige verschil is wel dat bij dakpanplaten het profiel aan de bovenzijde valt. Bij damwandplaten ligt dit aan de onderzijde. Waarom? Op deze manier laten de platen geen vocht binnen. Wanneer het regent, dringt het water niet naar binnen en dit is natuurlijk wat je het liefste wilt.

Verschillende soorten
Damwandplaten zijn verkrijgbaar in verschillende soorten. Dit komt goed uit, want niet ieder dak is hetzelfde. Handelsonderneming van Viegen is een onderneming die gespecialiseerd is in bouwmaterialen. Bij hen kun je terecht voor damwandplaten in verschillende kleuren en maten.

Nog meer voordelen
Zoals je al een beetje hebt kunnen lezen, beschikken damwandplaten over vele voordelen. De platen zijn zeer lichtgewicht en dit houdt in dat ze plaatsbaar zijn op minder sterke dakconstructies. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het dak van een schuur. Daarnaast zijn de platen zeer eenvoudig te monteren en als je een beetje handig bent, kun je dit zelfs volledig zelf doen. Er zijn wel een paar kleine punten waar je rekening mee moet houden. Ten eerste is het verstandig om onderfolie te plaatsen voordat je de platen plaatst. Onderfolie houdt condens tegen en zorgt er dus voor dat de platen volledig waterdicht zijn. Tevens is het belangrijk dat de eerste plaat volledig waterpas wordt geplaatst. Gebeurt dit niet, dan kunnen alle platen scheef geplaatst worden uiteindelijk. Wist je dat er bij damwandplaten helemaal geen mosgroei ontstaat? Dit kan wel gebeuren bij de reguliere dakpannen. Damwandplaten reinigen zichzelf en daardoor hoef je hier ook niet naar om te kijken. Klinkt dat niet ideaal? 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *