Loading...
Tuin

5 redenen waarom je een groene tuin wil

Stel je hebt de keuze tussen een betegelde tuin of een tuin vol met planten? Steeds meer mensen kiezen voor de eerste optie, terwijl dat in veel opzichten zonde is. We leggen in dit artikel uit waarom je volgens ons beter voor een groene tuin kunt kiezen.

1. Groen zorgt voor verkoeling 

In de zomer kunnen de temperaturen onder jouw terrasoverkappingen flink oplopen. Als je een betegeld terras hebt, blijft de warmte nog langer hangen en geniet je mogelijk minder goed van je carports. Planten en bomen zorgen juist voor verkoeling. De lucht koelt af doordat er water verdampt via de bladeren. Ook zorgt de schaduw van bijvoorbeeld een leilinde ervoor dat de temperatuur daalt. Tegels houden de warmte vast, dit gebeurt niet met de natuur. 

 2. Een groene tuin is goed voor het milieu 

Een levende tuin trekt allerlei soorten levende wezens aan, zoals egels, vogels, insecten en bijen. Hiermee creëer je een klein ecosysteem, wat weer bijdraagt aan de biodiversiteit. Bomen en planten zuiveren de lucht van bijvoorbeeld fijnstof en de natuur vangt water op en zuivert het zodat het riool wordt ontlast. Jouw groene tuin zorgt er samen met andere levende tuinen ervoor dat diersoorten kunnen overleven en dat er geen plagen ontstaan. Omdat we niet zonder de natuur kunnen en alles met elkaar samenhangt, kun jij een steentje bijdragen aan het grotere geheel.

 3. De wetenschap bewijst: groen ontspant

Wetenschappers van de universiteit van Wageningen bevestigen het herhaaldelijk: de natuur brengt ontspanning voor de mens. Onderzoekers lieten bijvoorbeeld een groep mensen naar een grijze betonnen muur kijken en andere groep naar een begroeide muur. De tweede groep had aantoonbaar minder stress in het lijf en voelde zich creatiever. Een andere studie toonde aan dat mensen die binnen een straal van een groene ruimte wonen minder last hebben van aandoeningen als depressie, angststoornissen, hartziekten en migraine.  

 4. Planten en bomen werken geluiddempend 

Een andere aanleiding om een groene tuin aan te leggen, is als je meer rust wilt. De bladeren van bomen, struiken en planten absorberen en reflecteren namelijk geluid, waardoor je een stukje kalmer op je terras kunt zitten. Er worden ook niet voor niets geluidswerende barrières vol met groen langs bijvoorbeeld snelwegen en wegen geplaatst, want dit reduceert de geluidsoverlast voor nabijgelegen bewoners.

 5. Een groene tuin kan een ontspannende en gezonde hobby zijn 

We brengen veel tijd door binnenshuis in een zittende houding. Het is gezond om regelmatig naar buiten te gaan omdat de luchtkwaliteit in een huis vaak de wensen overlaat. Als je veel zit, dan kan het bloed in je lijf niet vrijuit vloeien en worden onze spieren slap. Als je daarom af en toe gaat rommelen in de tuin, al is het maar om even wat onkruid uit de grond te trekken, ben je al gezond bezig. Omdat het bewezen is dat de natuur goed is voor onze overprikkelde breinen, doe je er goed aan om van tuinieren een hobby te maken. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *