Loading...
Tuin

Bladluis en wat je er tegen kunt doen

Je kunt het overal in huis en in je tuin tegenkomen: bladluis. Het kan niet altijd direct kwaad, maar het neemt niet weg dat het vervelend is. Je wil immers dat je planten en bloemen mooi en gezond blijven groeien, en bladluis is daar niet bevorderlijk voor. Bladluis komt niet alleen voor op planten en bloemen. Je ziet het bijvoorbeeld ook op groente en fruit en zelfs bomen. Ook vetplanten ontkomen niet altijd aan bladluis. Er is gelukkig ook wat te doen aan bladluis. Daar leer je bij biogroei alles over en daar kun je ook direct de nodige dingen bestellen. 

Bladluis bestrijden

Bladluis is relatief simpel te bestrijden. Bladluis heeft namelijk veel natuurlijke vijanden. Een flink aantal insecten eet maar al te graag bladluis en eitjes van bladluis. Zo voorkom je dat bladluis kwaad kan doen. Ook vogels, vleermuizen en andere beesten kunnen bladluis eten. Als deze verder je beplanting niet aantasten, helpt het dus om een vogelkast op te hangen om bladluis te bestrijden. De juiste insecten aantrekken hoeft ook helemaal niet moeilijk te zijn. Insecten die op wilde bloemen en planten af komen, genieten ook van een hapje bladluis of bladluiseitjes. Insecten die bladluis kunnen bestrijden zijn onder andere oorwormen, gaasvliegjes, lieveheersbeestjes en zweefvliegen. 

Wat doet bladluis?

Bladluis voedt zich aan je beplanting. Daarbij nemen ze vaak ook suikers op die ze niet nodig hebben. Ze hebben namelijk de eiwitten nodig om te groeien, eiwitten die jonge planten ook nodig hebben en waar bladluis deze dus ook vandaan haalt. Dat overschot aan suiker dat ze hierdoor binnenkrijgen, scheiden bladluizen uit. Dat wordt honingdauw genoemd. Het is een kleurloos, plakkerig goedje. Dat kan op zich geen kwaad, maar de plakkerige laag is soms vervelend.

De honingdauw kan op den duur veranderen in roetdauwschimmel. Je kunt je voorstellen dat dit iets hardnekkiger is. Desondanks kan het in principe weinig kwaad, het is gewoon erg vervelend. 

Andere manieren van bestrijden

Als je niet de juiste insecten of andere beesten aan kunt trekken om bladluis te bestrijden, zijn er nog wat andere opties. Zo kun je bladluis bestrijden met spiritus, kruidenaftreksel of afwasmiddel. Met gif is ook een optie, maar dat is wel drastisch gezien de overige opties.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *