Loading...
Bouwen & Verbouwen

De gevaren van asbest


Wanneer materialen die asbest bevatten worden verstoord of beschadigd, komen er vezels vrij in de lucht. Wanneer deze vezels worden ingeademd, kunnen ze ernstige ziekten veroorzaken. Deze ziekten zullen u niet direct treffen; het duurt vaak lang voordat ze zich ontwikkelen, maar als de diagnose eenmaal is gesteld, is het vaak te laat om nog iets te doen. Daarom is het belangrijk dat u zich nu beschermt.

Asbest kan de volgende dodelijke ziektes veroorzaken:

 

Mesothelioom

Mesothelioom is een kanker die de voering van de longen (borstvlies) en de voering rond het lagere spijsverteringskanaal (buikvlies) aantast. Het is bijna uitsluitend gerelateerd aan de blootstelling aan asbest en tegen de tijd dat het wordt gediagnosticeerd, is het bijna altijd dodelijk.

Asbest-gerelateerde longkanker

Asbest-gerelateerde longkanker is hetzelfde als longkanker veroorzaakt door roken en andere oorzaken.

Asbestose

Asbestose is een ernstige littekenvorming van de long die normaal gesproken optreedt na een jarenlange zware blootstelling aan asbest. Deze aandoening kan leiden tot progressieve kortademigheid en kan in ernstige gevallen fataal zijn.

Pleurale verdikking

Pleurale verdikking is over het algemeen een probleem dat zich voordoet na zware blootstelling aan asbest. De voering van de long (het borstvlies) wordt dikker en zwelt op. Als dit erger wordt, kan de long zelf worden uitgeknepen en kan dit leiden tot kortademigheid en ongemak in de borstkas.

Het verwijderen van asbest

Asbestverwijdering is in Nederland aan strenge regels gebonden. Zo moet u voor verwijdering een asbestinventarisatie laten doen. Achteraf moet een eindcontrole plaatsvinden. Alle stappen in het proces mogen alleen door daarvoor gecertificeerde bedrijven worden uitgevoerd. U mag niet zelf aan de slag of een willekeurige bouwondernemer deze verwijderingsklus laten uitvoeren. Dit is strafbaar en u brengt uzelf en derden hiermee in gevaar. De gemeente en de Inspectie SZW controleren hier streng op. Asbestverwijdering moet daarom ook gemeld worden bij de gemeente en de Inspectie. Wil je asbest laten verwijderen? Dan is het aangeraden om eerst een asbest expert te raadplegen voor je de gemeente inschakelt. Soms zijn er ook nog andere legale oplossingen die minder prijzig zijn dan verwijdering door de gemeente.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *