Loading...
Interieur

De voordelen van slimme verlichting

Als we het hebben over een slimme gloeilamp, bedoelen we een led-lamp die geschikt is voor internet en waarmee verlichting op afstand kan worden aangepast, gepland en bediend met een smartphone, tablet of slim domoticasysteem via een app. Met de app kunt u de helderheid van de lampen wijzigen en als de lampen gekleurde LED’s hebben, kunt u ook hun kleuren wijzigen. Slimme lampen hebben een smartphone, tablet of domotica-hub nodig om te werken omdat ze draadloze communicatiestandaarden gebruiken zoals Bluetooth of Wi-Fi om verbinding te maken met een app op uw apparaat of met uw automatiseringssysteem.

Duurder, maar meer functies

In vergelijking met een LED-lamp geeft een smart lamp u toegang tot een groot aantal functies die veel verder gaan dan het in- en uitschakelen van een schakelaar en die in bestaande lampen en armaturen kunnen worden gebruikt. Hoewel slimme lampen duurder zijn dan traditionele lampen of zelfs gewone LED-lampen, gebruiken ze minder energie en gaan ze net zo lang mee als traditionele LED-lampen (dat is ongeveer 10 jaar). Ze zijn verkrijgbaar in standaard wit of met een kleurveranderende functie, afhankelijk van het merk.

Voordelen van slimme verlichting

Slimme verlichting is verlichting die je kunt bedienen vanuit een app, meestal op je Apple- of Android-telefoon. Het is ontworpen voor energie-efficiëntie. Dit kan armaturen met hoge efficiëntie en geautomatiseerde controles omvatten die aanpassingen maken op basis van omstandigheden zoals bezetting of beschikbaarheid van daglicht. Met de app kun je de helderheid van de lampen wijzigen en als de lampen gekleurde leds hebben, kun je ook hun kleuren wijzigen.

Slimme verlichting bevat veel technologieën, zodat binnen- of buitenverlichting onder bepaalde omstandigheden automatisch werkt. Verschillende slimme verlichtingsnetwerken doen verschillende dingen, maar sommige van de meer populaire oplossingen zijn voorzien van slimme verlichting die onmiddellijk kan worden ingeschakeld wanneer iemand een kamer binnenkomt of van kleur verandert wanneer er iets gebeurt. Slimme verlichtingsnetwerken zorgen er vaak voor dat lampen met elkaar kunnen communiceren, zodat ze als groep of zelfs individueel kunnen worden gekalibreerd via een afstandsbediening.

Over het algemeen is het belangrijkste om in gedachten te houden dat slimme verlichting je in staat stelt om je ruimte te upgraden met functies zoals dimmers en de mogelijkheid om lichten aan en uit te zetten met een druk op de knop. Cool, ja, maar nog beter, deze functies besparen u daadwerkelijk geld op uw energierekening wanneer u ze verstandig gebruikt. Een paar voorbeelden zijn:

Dimmers: Dimlichten betekent dat u minder stroom verbruikt. Vooral als het gaat om LED’s, vermindert het gebruik ervan met een dimmer de energie in een verhouding van 1: 1; 25% dimmen kost 25% minder energie, enzovoort.

App-bediening: het op afstand in- en uitschakelen van verlichting wanneer u kamers binnenkomt en verlaat, betekent dat u uw eigen persoonlijke bewegingssensor kunt worden. Moet u de badkamer midden in de nacht gebruiken? Vermijd struikelen of weggaan bij een nachtlampje en bedien in plaats daarvan de badkamerverlichting vanuit bed met uw smartphone.

Buitenopties: Buitenverlichting is een belangrijke overweging voor huiseigenaren, omdat een donkere tuin een perfecte plek is om ongewenste dingen te verbergen. Wanneer u de hond ’s avonds laat moet uitlaten, kunt u de lichten gemakkelijk aan- en uitzetten – zonder dat u een ingewikkeld systeem hoeft te installeren – zodat u zich altijd veilig voelt, minus de kosten.

Potentieel energiebesparing

Wanneer je van een gloeilamp naar een LED-lamp gaat, ga je van bijvoorbeeld 100 watt naar 12 of 15 watt. Dat is waar de besparingen zijn. Meer energie besparen met slimme bedieningselementen is moeilijk omdat LED’s op zichzelf al zo efficiënt zijn. Er zijn niet veel onderzoeken naar de energiebesparing van lichtregelaars voor woningen, waaronder schakelaars, dimmers, timers en vacature- / aanwezigheidssensoren. Over het algemeen kunnen bedieningselementen echter energie besparen als u gemotiveerd bent en het systeem correct is ingesteld.

One comment
Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *