Loading...
Interieur

Een heerlijk verwarmde woning dankzij de pelletkachel

Steeds vaker hoor je mensen praten over de pelletkachel. Het begint dan ook een ware trend te worden. Hoewel de pelletkachel steeds meer in opkomst is, weet jij misschien nog wel te weinig over deze moderne kachel. Wellicht is deze variant op de houtkachel wel het overwegen waard. Lees dan snel verder en kom meer te weten over deze kachel.

Wat is een pelletkachel

Een pelletkachel is een moderne variant van de klassieke houtkachel. Deze kachels branden niet op hout, maar op kleine pellets. Pellets zijn cilindervormige korrels, gemaakt van samengeperst hout. De verbranding van deze pellets is schoner dan aardgas, geven meer warmte en stoten minder fijnstof uit dan hout. Anders dan een houtkachel, wordt de pelletkachel elektronisch aangestuurd door moderne techniek. Daarbij kun je zelfs een weekprogramma programmeren of de pelletkachel aansturen met je smartphone en thuiskomen in een heerlijk verwarmd huis.

De voordelen van een pelletkachel ten opzichte van een houtkachel

Anders dan bij een houtkachel, koop je de pellets in kant en klare korrels. Hout dien je eerst zelf te zagen en kloven of tegen een vaak dure prijs kant en klaar te kopen. Het is vaak verstandig een houtvoorraad op te slaan. Zo kan het drogen en is het in de winter klaar voor gebruik. Helaas neemt dit veel ruimte in beslag. Pelletkorrels kun je het hele jaar door kopen en zijn direct klaar voor gebruik. Het is dus niet nodig een hele voorraad aan te leggen. Een ander voordeel van een pelletkachel is dat de verbranding volledig automatisch geregeld wordt. Dit leidt tot een hoger rendement. Ook heb je bij de verbranding geen last van rook, stof of roetdeeltjes in en rondom het huis. De pellets worden namelijk optimaal verband. De warmte blijft dan ook in huis en gaat niet door de schoorsteen naar buiten.

Een pelletkachel kopen

Wanneer je besluit een pelletkachel te kopen, kom je tot de ontdekking dat er veel verschillende soorten zijn. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een vrijstaande pelletkachel. Deze worden niet ingebouwd, maar staan los in de woonkamer. Ze zijn in veel verschillende designs te krijgen en passen dus in elk interieur. Naast vrijstaande modellen zijn er ook pellet inbouwhaarden te verkrijgen. Deze kachels worden ingebouwd in een schouw en daarmee één geheel met de ruimte. Ook zijn er pelletkachels met kanalisatie te koop. Deze maken het mogelijk om meerdere ruimtes in één keer te verwarmen. De aansluitingen achter de kachel kunnen aangesloten worden op buizen die de warmte naar andere ruimten transporteren. Een andere variant is de CV-pelletkachel. Deze wordt aangesloten op de radiatoren van je woning en neemt de functies van de CV over. Welke pelletkachel het beste bij jou en jouw woning past, is helemaal afhankelijk van de situatie. Je kunt je hierover het beste laten informeren bij de kachelspeciaalzaak. Zij kunnen je alles over de voor- en nadelen van de verschillende pelletkachels vertellen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *