Loading...
Bouwen & VerbouwenInterieurKeukenSlaapkamerTuinWonenWoonkamer

Het nut van het gebruik van steigerplanken

Ga je gebruik maken van nieuwe steigerplanken dan zijn ze niet kunstmatig gedroogd en vers. Daarnaast zijn deze steigerplanken fijnbezaagd en dat betekent dat de planken direct vanuit de zagerij komen. De planken zijn dat ook niet bewerkt en kun je opschuren naar een glad en strak eindresultaat. Ander soort naam voor fijnbezaagd steigerhout is ruwe steigerhout. Het kan voorkomen bij dit soort steigerplanken dat de breedtematen en lengtematen iets verschillen van elkaar. Deze planken zijn heel geschikt te gebruiken voor bekisting, vlonders, tuinmeubelen en schuttingen.

Dit zijn de verschillende soorten steigerhout

Je hebt keuze uit twee verschillende soorten steigerhout, namelijk nieuwe of gedroogde planken. Het verschil tussen nieuw en gedroogd zit hem in het aanwezige vochtgehalte. Zo zijn nieuwe steigerplanken niet gedroogd en ligt het vochtgehalte vaak boven de 30%. Met dit vochtgehalte kun je de planken makkelijk gebruiken voor buitengebruik. Je moet met verse steigerhout rekening houden dat het gaat krimpen. Wil je steigerplanken gebruiken binnen je interieur laat de planken dan eerst een paar weken heel luchtig drogen of kies voor gedroogd steigerhout. Bij het direct gebruiken van nieuw steigerhout wil het hout nog wel eens krimpen. Drogen van steigerhout kost simpelweg tijd en dat merk je aan de prijs. Daardoor zijn verse steigerplanken een stuk goedkoper dan gedroogde steigerplanken. Vind je krimp van hout niet erg kies dan vers steigerhout. 

Welke voordelen hebben steigerplanken?

Steigerhout is het type hout dat vroeger, en in principe nog steeds, gebruikt werd in de bouw. Het hout maakt het mogelijk om bouwvakker veilig van A naar B te brengen. Maar tegenwoordig zie je steigerhout steeds vaker terug in het interieur bij mensen thuis. Zo worden er bijvoorbeeld meubels van gemaakt. Eén van de grootste voordelen van steigerhout is dat het redelijk onderhoudsvrij is en je er jaren mee kunt doen. Maak je de keuze om steigerplanken te gebruiken dan maak je ook gelijk een hele duurzame keuze. 

Hoe lang gaan steigerplanken precies mee?

Het nieuwe steigerhout is vers en wordt niet kunstmatig gedroogd. Laat je de steigerplanken onbehandeld dan gaat het hout zo’n 5 tot 10 jaar mee. Laat je de steigerplanken wel behandelen dan is het mogelijk dat ze meer dan 10 jaar mee gaan. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *