Loading...
Interieur

Je Calathea stekken doe je in deze 3 stappen!

Een Calathea is een echte eyecatcher in je interieur met de mooie kleuren en unieke blad tekeningen. Hoe leuk zou het zijn om jouw Calathea te stekken om zo een hele collectie in je kamer te hebben staan! Bij het stekken krijgt elk nieuw plantje zijn eigen karakter en vorm, die zich aan jouw huis aanpast. Het voorjaar is de beste tijd om dit te doen. Er is dan genoeg licht en warmte voor je plantje om te groeien. Pak al je tools er snel bij, want met de volgende drie stappen vergroot jij je planten familie!

Benodigdheden

Om te beginnen; wat heb je nodig? Eigenlijk helemaal niet zo veel. Je hebt een schilmesje of schaar  nodig, wat potgrond en een extra pot waar je je nieuwe Calathea in gaat zetten. Gebruik wel altijd schoon materiaal wanneer je je planten gaat stekken. Je kan je mes of schaar ontsmetten met wat alcohol. Op deze manier voorkom je dat je per ongeluk bacteriën van de ene naar de andere plant overbrengt. Ook kan je perliet gebruiken bij het verpotten van je nieuwe plant.

Stap 1: is je plant geschikt om gestekt te worden?

Eerst is het wel handig om even te kijken of je plant gestekt kan worden. Je kan dit zien als je Calathea nieuwe stengels laat groeien. Bij deze plantensoort groeien de stengels onder de grond, wanneer deze boven de grond komen is je plant klaar om gestekt te worden. Om te stekken, haal je je Calathea uit de pot en verwijder je voorzichtig wat aarde. Zo kan je beter zien hoe de wortels aan elkaar vast zitten.

Stap 2: stekken maar!

Nu je de wortelstructuur van de moederplant kan zien, is het tijd om een stengel te kiezen die je los gaat snijden. Zoek een stengel uit die al eigen wortels heeft en op maar één plek vast zit aan de originele wortels. Heb je een geschikte gevonden? Dan kan je deze met je schilmesje of schaar losmaken van de moederplant. Nu heb je een nieuw klein plantje!

Stap 3: verpotten en verzorgen

Je nieuwe plant zet je in een pot die groot genoeg is en extra ruimte heeft om de Calathea te laten groeien. Vul de pot met aarde en voeg eventueel een beetje perliet toe aan de aarde. Het zorgt ervoor dat de grond luchtig blijft. Dit zal je plant extra fijn vinden. Zorg ervoor dat je stek stevig staat en dat deze de eerste twee weken in een beschaduwd plekje staat. Geef je nieuwe Calathea ook wat extra water, zodat de wortels goed kunnen groeien. Voilà je bent helemaal klaar, geniet van je nieuwe stekje!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *