Loading...
Geen categorie

Lekkages opsporen

Ieder woning bezitter heeft waarschijnlijk wel eens last gehad van een lekkage. Dat is meestal een hoop gedoe en geregel, al helemaal als je hem niet kunt vinden. Hier zijn een paar tips om verborgen lekkages te ontdekken.

Zelf een lekkage opsporen

Heb je het vermoeden van een lekkage, maar kan je niks vinden? Het vinden van een lekkage wordt makkelijker met deze tips! Als je niet zeker weet of je een lekkage hebt kan je allereerst op zoek gaan naar vochtplekken. Deze kun je vaak vinden in het plafond, de vloer of de muren. Deze vochtplekken kunnen erg misleidend zijn, want ze vertellen je niet perse dat de lekkage zich er precies achter bevindt. Maar de eerste stap is gezet, je weet in elk geval dat je een lekkage hebt. Bij een vochtplek in je plafond is het kwaad natuurlijk al geschiedt. Om er eerder bij te zijn bij een lekkage kun je regelmatig de meterstand checken. Als je het gevoel hebt dat er iets niet klopt kan je ’s nachts voor je gaat slapen alles wat water verbruikt even uitzetten. Check dan even de meterstand. Bekijk deze de volgende ochtend weer voor je water verbruikt, en je weet of er water weg lekt uit je leidingen.

Als je eenmaal weet dat je een lekkage hebt kan je kitnaden en tegels in de badkamer controleren. Veel lekkages komen daar vandaan, en deze randjes zijn jouw beste weg naar uitvinden waar de lekkage zit.

Niet kunnen vinden? Tijd voor lekdetectie

Als het niet lukt om de lekkage zelf op te sporen dan wordt het tijd om hulp in te schakelen. Lekdetectie specialisten hebben speciale apparatuur waarmee zij lekkages kunnen detecteren door muren en vloeren heen. Dit bespaart je een hoop onnodig hak- en breekwerk. Aan de hand van deze detectie wordt er dan een rapport opgesteld die je kan afgeven bij een loodgieter, of kan gebruiken om de lekkage zelf te verhelpen. In dit rapport vindt je precies waar de lekkage zit en wat de vermoedelijke oorzaak is geweest. Veel lekdetectie specialisten doen bovendien ook loodgieters werk en kunnen de lekkage direct voor je verhelpen.

Lekdetectie en de verzekering

Een lekdetectie uitvoeren kan nogal prijzig zijn, en in veel gevallen willen mensen dit liever niet zelf betalen. Als er daadwerkelijk een lekkage vanuit de leiding of het dak wordt geconstateerd wordt een lekdetectie veelal vergoed door de opstalverzekering. Overleg dus altijd even met je verzekeraar voor je een lekdetectie laat uitvoeren. De schade van de lekkage wordt soms bovendien ook vergoed. Zo kan je heel goedkoop van je lekkage af komen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *