Loading...
KeukenWonen

Tips en inspiratie om wijn op de beste manier te bewaren

Wijn bewaren kan je het beste doen op de juiste temperatuur zodat je deze ook direct kunt nuttigen. Dit kan bijvoorbeeld in een wijnkast of een wijnklimaatkast. Er zijn diverse opties die passend kunnen zijn in jouw interieur. In dit artikel lees je tips en inspiratie voor jouw keuken en interieur. 

Wat is een wijnklimaatkast? 

Een wijnklimaatkast is een wijnkast waarin je wijnen op de juiste temperatuur kunt bewaren. Zo kan je de wijn altijd op de juiste temperatuur schenken wanneer je gasten krijgt. Maar natuurlijk ook voor jezelf. Er is vaak keuze tussen een wijnklimaatkast met 1 temperatuurzone of een wijnklimaatkast met 2 zones. Afhankelijk van of je alleen witte wijn drinkt en schenkt of juist ook rode wijn, kun je kiezen uit een wijnklimaatkast die past bij jouw smaak- en drinkbehoefte.

Bij welke temperatuur kun je wijn het beste bewaren?

Voor witte wijn en rode wijn geldt een andere temperatuur. Witte wijnen worden het beste bewaard en geschonken tussen de 12 en 14 graden Celsius. Champagne en bubbels schenk je juist weer tussen de 8 en 10 graden Celsius. Voor witte wijnen is er ook weer een verschil in droge witte wijn en zoete witte wijnen. Droge witte wijn schenk je het beste tussen de 10 en 12 graden Celsius. Maar zoete witte wijnen kunnen ook tussen de 7 en 9 graden Celsius geschonken worden. Het is dus belangrijk om te bedenken welke wijn je graag drinkt om te kunnen bepalen op welke temperatuur je de wijnklimaatkast instelt. 

Het kan ook zijn dat je de 2 temperatuurzones gebruikt voor 2 verschillende witte wijnen. 

Rode wijn wordt het beste geserveerd tussen de 16 en 18 graden. In de meeste woonkamers in Nederland is het warmer. Daarom kan je de rode wijnen ook het beste in een wijnkast bewaren. 

Lichte rode wijnen worden zelfs tussen de 14 en 16 graden geserveerd. Ook hierin is het dus belangrijk om te bedenken welke wijn je vaak zelf drinkt of gaat serveren voor jouw gasten. 

Welke wijnklimaatkast is de beste investering voor je huis?

Wanneer je op zoek gaat naar een wijnklimaatkast, dan ga je natuurlijk op zoek naar de beste investering voor je huis. Deze moet passend zijn in jouw interieur. Hierboven heb je kunnen lezen wat een wijnklimaatkast is en bij welke temperaturen wijn het beste bewaard wordt. Wellicht weet je dan ook al een beetje of je juist een wijnklimaatkast met 2 zones geschikt is voor jouw keuken. 

Ook is het belangrijk om te bedenken of je juist een inbouw wijnklimaatkast wilt of een wijnklimaatkast die niet in te bouwen is. 

Waar kan je een wijnklimaatkast het beste plaatsen?

Een wijnklimaatkast kun je plaatsen of laten inbouwen in de keuken. Het kan ook een mooie aanwinst zijn in de woonkamer in een hoek. Een kleine wijnkoelkast kan je bijvoorbeeld ook op het aanrecht plaatsen wanneer daar extra ruimte voor is in de keuken. Een wijnklimaatkast kan mooi ingebouwd worden in de keuken. Hier kan je bijvoorbeeld rekening mee houden bij het uitkiezen van je keuken. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *