Loading...
Interieur

Tips om fysieke ongemakken bij zittend werk te voorkomen

We zitten allemaal heel wat af op een dag. Met de auto naar het werk, acht uur aan een bureau zitten, weer met de auto terug, zittend eten en daarna uitgeblust op de bank voor de buis. Zeg eens eerlijk, hoeveel beweeg jij op een gemiddelde werkdag? Of ziet jouw dag er wel ongeveer zo uit? Dan ben je zeker niet alleen. We zijn door de jaren heen nou eenmaal steeds minder gaan bewegen. En dat is zorgelijk, aldus experts. Het lichaam is namelijk niet gemaakt om alleen maar stil te zitten.


Dat blijkt ook uit verschillende onderzoeken. Mensen met een kantoorbaan hebben een veel grotere kans op het ontwikkelen van milde tot zelfs zware lichamelijke ongemakken. Denk hierbij aan hoofdpijn, rugpijn en pijn in de armen. Daarnaast zijn er ook steeds meer onderzoeken die een verband tonen tussen vroegtijdig sterven, diabetes type 2, overgewicht en een zittend beroep. 


Maar is er dan helemaal niets wat we kunnen doen? Gelukkig wel! Ook bij een zittend beroep kunnen lichamelijke klachten voorkomen worden. Maar dan moeten er wel een aantal maatregelen getroffen worden. Hieronder volgen enkele tips om je op weg te helpen. 

Ergonomische bureaustoel 


Allereerst is het belangrijk om op de ergonomie te letten. Vooral bij het kiezen van een bureaustoel. Een Gispen bureaustoel is bijvoorbeeld speciaal ontwikkeld om de natuurlijke lichaamshouding te stimuleren. Hierbij wordt de ruggengraat niet in een verkeerde positie gedwongen en wordt de actieve zit verder gestimuleerd. Hiermee worden lichamelijke ongemakken voor een groot deel opgelost. 

Besef goed dat je werkgever verplicht is om een ergonomische werkplek aan te bieden. Als de ergonomie op kantoor ver te zoeken is, kan hier zelfs een boete op komen te staan. Twijfel je dus over de ergonomie van jouw werkplek? Klop dan gerust aan bij jouw werkgever. Hij moet hulp bieden om lichamelijke ongemakken te voorkomen. Een ergonomische bureaustoel moet sowieso aanwezig zijn. 


Werk je als zelfstandige? Dan ben je natuurlijk niet verplicht om op de ergonomie te letten. Toch is het wel belangrijk om hier rekening mee te houden tijdens het inrichten van jouw werkplek. Misschien zal je er in de eerste maanden nog weinig last van hebben, maar na verloop van tijd ontwikkel je zonder ergonomie gegarandeerd fysieke klachten. Een ergonomische bureaustoel Gispen Zinn Smart is dan ook een investering voor jezelf. 

Meer bewegen 


Een zittend beroep is natuurlijk geen excuus om ook de rest van de dag weinig tot niet te bewegen. Wel merken we dat het lichaam vaak in ruststand komt als er langdurig gezeten wordt. Hierdoor heb je ook minder zin om iets te ondernemen. Daardoor ontstaat er een vicieuze cirkel waar heel lastig uit te ontsnappen is. Je kunt dit probleem oplossen door simpelweg meer te gaan bewegen. Probeer korte bewegingsmomenten in je pauzes te plannen. Probeer minimaal dertig minuten per dag matig tot intensief te bewegen. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *