Loading...
Interieur

Tips voor het leggen van leidingen in huis

Ga je thuis aan de slag in de keuken of badkamer? Dan is de kans groot dat je te maken krijgt met leidingwerk. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer je jouw huidige keuken of badkamer gaat verwijderen. Komt de douche, het toilet, de wastafel, de gootsteen of de vaatwasser straks op een andere plek? Dan moet je nieuwe leidingen aanleggen. Zonder deze leidingen kan het water straks namelijk niet of nauwelijks afgevoerd worden. Ga je zelf aan de slag met het leggen van de leidingen? Wij geven je hier een aantal tips die vast en zeker van pas komen bij het leggen van leidingen in huis.

1. Sluit de watertoevoer eerst af

Waarschijnlijk begin je hartstikke enthousiast aan de verbouwing van jouw keuken of badkamer. Logisch, want de ruimte komt er straks compleet anders uit te zien. Voordat je aan de slag gaat met het leggen van leidingen, raden wij je allereerst aan de watertoevoer af te sluiten. Veel mensen vergeten dit uit enthousiasme vaak. Zodra een aftakking gemaakt wordt op het huidige leidingstelsel ontstaat er een lekkage. Dit kan behoorlijk wat waterschade tot gevolg hebben. Dit voorkom je door de watertoevoer in de meterkast af te sluiten. Vergeet niet het water dat reeds in de leidingen zit eruit te laten lopen alvorens je begint.

2. Frees de leidingen in

In vrijwel alle woningen zijn leidingen tegenwoordig niet of nauwelijks meer te zien. Dit komt omdat ze zijn weggewerkt in vloeren en muren. Dit zorgt ervoor dat een ruimte een strakke uitstraling heeft. Moet je nieuwe leidingen aanleggen in jouw keuken of badkamer? Dan wil je deze natuurlijk ook netjes wegwerken. Dit kan door ze in de vloer of muur te frezen. Begin niet direct met frezen, maar teken de nieuwe leidingen eerst uit. Op deze manier weet je precies hoe de sleuven lopen. Ben je nadien niet tevreden? Dan kun je makkelijk en snel aanpassingen doen. Dit is niet het geval wanneer je al begonnen bent met frezen.

3. Sluit ze goed op elkaar aan

Nadat de sleuven gefreesd zijn, plaats je de leidingen. Deze dien je vervolgens aan te sluiten op het leidingnetwerk. Hiervoor kun je speciale koppelingen gebruiken, zoals knelfittingen. Deze zijn niet lastig om te plaatsen, maar toch gaat dit regelmatig verkeerd. Hoe dit komt? Doordat de koppelingen niet goed aangesloten worden. Hierdoor kan er op deze punten water uit het leidingwerk ontsnappen. Hier zit je natuurlijk niet op te wachten, want dit kan flink wat waterschade tot gevolg hebben. Heb je geen ervaring met het aanleggen van leidingen in huis? Laat dit dan over aan een loodgieter. Hij weet namelijk precies hoe hij te werk moet gaan, waardoor je zeker weet dat leidingen juist aangelegd worden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *