Loading...
Badkamer

Tips voor het ventileren van de badkamer

De badkamer is dé ruimte waar ventilatie van essentieel belang is. Deze vochtige ruimte kan wel wat hulp gebruiken om de luchtkwaliteit op peil te houden. Als het vocht geen weg naar buiten kan vinden, is de kans op schimmel in de badkamer erg groot. Daarnaast ontstaan er sneller vreemde geuren en wordt zelfs de gezondheid aangetast. Het is dan ook noodzaak voor zowel het wooncomfort als de kwaliteit van de badkamer om voldoende te ventileren. Dat blijkt echter vaak lastiger te zijn dan gedacht. Veel mensen komen niet verder dan simpelweg een raampje openzetten tijdens het douchen of badderen. Het gebruik van een goede badkamerreiniger doet vaak wonderen, maar je wilt het ontstaan van schimmel natuurlijk het liefst voorkomen. Daarom hebben we enkele tips op een rijtje gezet. Met behulp van deze tips wordt het ventileren van de badkamer een eitje! 

Badkamerventilator aanschaffen 

Een raampje openzetten is zeker niet voldoende om het vochtprobleem in de badkamer op te lossen. Wanneer je bijna iedere week met je HG producten aan komt zetten en schimmel moet verwijderen, weet je stiekem ook wel dat het vochtprobleem niet verdwenen is. Je merkt het bovendien ook aan de wanden en het plafond van de badkamer. Deze blijven veel langer vochtig. Ook wanneer je een raam opengezet hebt. Dit komt omdat dit meestal de verkeerde vorm van ventilatie bieden. Dit merk je vooral wanneer het buiten kouder is dan binnen. Als je op dat moment een raam openzet, zal de koude lucht tegen de warme en vochtige lucht slaan. Daardoor ontstaat nog meer condens. Dit is iets wat je juist wilt vermijden. Daarom kan het openen van een raampje in de badkamer juist averechts werken.

Dit is stiekem goed nieuws voor veel mensen. In lang niet iedere badkamer zit namelijk een raam. Gelukkig blijkt dat dan ook helemaal niet nodig te zijn. Om te voorkomen dat de vochtige lucht te lang in de badkamer blijft, is het belangrijk dat je een mechanisch ventilatiesysteem aanschaft of een badkamer ventilator. Plaats deze op de muur waar het vochtprobleem te groot is. Denk bijvoorbeeld aan de muur boven de douche of het bad. De ventilator voert de vochtige lucht vrijwel direct af. Hierdoor heb je minder last van condens en zullen schimmels minder snel toeslaan.  

Zorg er ook voor dat je de ventilator regelmatig controleert en van het juiste onderhoud voorziet. Zo blijft de ventilator zijn werk goed doen. 

Verbeter het badkamermilieu 

Er zijn nog meer dingen die je kunt doen om het badkamermilieu te verbeteren. Hierbij moet je niet alleen denken aan ventileren, maar ook aan je eigen gedrag. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je de badkamermuren en spiegels goed droogt voordat je de badkamer verlaat. Leg standaard een doek in de badkamer en maak alles goed schoon. Dit kost echt niet al te veel tijd, maar zorgt wel voor een veel beter badkamermilieu op de lange termijn. Zorg er tevens voor dat je natte handdoeken zo snel mogelijk uit de badkamer verwijderd. Op die manier blijft het vochtgehalte in de ruimte minder lang hoog. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *