Loading...
Wonen

Vochtproblemen aanpakken in je woning

In de winter hebben mensen vaak last van droge lucht in de woning. Dit komt onder andere door de verwarming die op volle toeren aanstaat. Maar wist je dat hierdoor juist veel vocht ontstaat in je woning? Een hoge luchtvochtigheid is slecht voor je woning, maar natuurlijk ook voor je eigen gezondheid. Je wilt natuurlijk gezond zijn en je woning moet geen ongezonde omgeving zijn. Luchtvochtigheid kan moeilijkheden met zich meebrengen zoals hoofdpijn, longaandoeningen en slaapproblemen. 

Vocht kan overal vandaan komen en het kan ervoor zorgen dat je woning een vochtige plek wordt. Maar wist je dat een vochtige ruimte de ideale broedplaats is voor schimmels? Schimmelsporen houden van vochtige plekken en zijn daarom vooral te vinden in vochtige woningen. Schimmels zijn slecht voor de gezondheid en dienen zo snel mogelijk verwijderd te worden. Maar hoe voorkom je vochtproblemen en schimmels? In dit artikel gaan we dat uitgebreid behandelen zodat je precies weet wat je moet doen.

Schimmels herkennen

Voordat je het probleem kunt aanpakken wil je weten hoe je schimmels kunt herkennen. Schimmel verspreiden zich door sporen die in de lucht rondzweven en kunnen overal in je woning terecht komen. Iedere woning heeft duizenden schimmelsporen, maar wanneer er geen ideale broedplaats is kunnen de sporen niet ontkiemen. Schimmelsporen zoeken een vochtige plek waar ze zich in kunnen nestelen. Schimmel in huis kan voorkomen in zowel oude huizen als in nieuwbouw huizen en is altijd een groot probleem. Je kunt schimmels direct herkennen aan bruine of zwarte vlekken op de muren, plafons en op de vloer. Daarnaast brengt schimmel een muffe schimmellucht met zich mee en kun je dat vooral ruiken in de ruimte waar de schimmel zich bevindt. In de ruimte waarin de schimmel zich bevindt, kun je ook bijna altijd condens op de ramen aantreffen.

Gezondheid

Schimmel in huis is slecht voor de gezondheid van jezelf, maar erger nog je kinderen. De schimmels bevatten schadelijk stoffen, die je als persoon inademt. Ook kunnen ze in contact komen met je huid en kun je hierdoor veel jeuk krijgen. Wanneer er schimmel in je huis is, is er een grote kans dat je hier ziek door wordt. Je kunt longproblemen krijgen en moeilijkheden hebben met ademen. Daarnaast stimuleert het allergische reacties en kan het reuma klachten verergeren.

Bestrijden

Het verwijderen van de schimmels is eenvoudig, maar de oorzaak verhelpen kan een ingewikkelde taak zijn. Wanneer je de oorzaak niet aanpakt, is de kans groot dat de schimmels terug komen je blijven teisteren. Daarom is het van belang dat je een expert inschakelt op het gebied van schimmels. De expert kan namelijk een onderzoek uitvoeren in je woning en controleren wat de oorzaak is van het ontstaan van schimmels. Vaak heeft dit te maken met de luchtvochtigheid van je woning en moet dit aangepakt worden. Ruimtes zoals de badkamer dienen een afzuigingssysteem te hebben, waardoor het vocht kan worden afgezogen. Daarnaast is voldoende ventilatie in je woning van groot belang en moet de ventilatie goed worden schoongemaakt. Een gesprongen leiding kan ook de oorzaak zijn en dit kan de expert vaststellen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *