Loading...
Geen categorie

Voordelen van regenwateropvang

Het opvangen van regenwater heeft meerdere voordelen. Hier zijn er een paar:

Los de schaarste van water op

Regenwateropvang kan één van de permanente oplossingen zijn van de watercrisis in verschillende landen over de hele wereld. Dit is een werkbare oplossing voor gebieden met voldoende regen maar met onvoldoende grondwatervoorziening. Dit geldt voor heuvelachtige gebieden die zowel voor dieren als mensen worden gebruikt. Ook in afgelegen gebieden waar oppervlakteverontreiniging niet problematisch is, kan de opvang van regenwater nuttig zijn.

Planten kweken en dieren verzorgen

Een slechte moesson kan leiden tot een laag gewas en een tekort aan voedsel. Ook dieren kunnen zwaar te lijden hebben door gebrek aan water. Zo worden het Indiase en Afrikaanse subcontinent vaak geconfronteerd met een watercrisis, vooral tijdens het zomerseizoen. Boeren worden enorm getroffen, omdat ze niet genoeg water kunnen hebben om hun dieren en planten te verzorgen. Zo is regenwateropvang het antwoord voor boeren die voor de watervoorziening op de moesson vertrouwen.

Voorkomen door water overgedragen ziekten

Aangezien sommige gemeenschappen over de hele wereld geen bron voor schoon water hebben, hebben mensen geen andere keuze dan vervuild water te consumeren. Ze zijn zodanig vatbaar door water overgedragen ziekten en neemt het sterftecijfer toe. Volgens studies hebben ongeveer twee miljoen mensen in Peru geen toegang tot enige watervoorziening, en degenen die toegang hebben tot een waterbron lopen een hoog risico op besmetting. Zo is het dan toch fijn als je een filter regenwater of op een andere manier het regenwater zou kunnen filteren om dit tegen te gaan.

Revitaliseer het grondwaterpeil

Door regenwater te oogsten kunnen mensen het opslaan voor toekomstig gebruik. Hiermee wordt het grondwaterpeil gerevitaliseerd en zal de kwaliteit snel verbeteren. Hierdoor stijgt het grondwaterpeil en kan het in de toekomst gemakkelijk toegankelijk worden. Er wordt voorkomen dat grondputten uitdrogen en het kan ook de bodemvruchtbaarheid verhogen. Tenslotte kan het afstroming van het oppervlak voorkomen en erosie van de grond verminderen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *