Loading...
Geen categorie

Wel of geen kattenbak? Wij helpen je beslissen

Een kattenbak is een schone plek waar jouw kat zijn of haar behoefte kan doen. Je vult hem met kattengrit en je kat heeft een binnentoilet. Dit is handig, maar niet in elke situatie noodzakelijk.

Twijfel jij eraan of investeren in een kattenbak een goed idee is? Misschien krijg je binnenkort een kat en vraag je je af wat de voor- en nadelen zijn van een kattenbak? Dit artikel helpt je te beslissen of jij dan wel of geen kattenbak aanschaft.

In welke situaties gebruik je een kattenbak?

Een kattenbak is niets anders dan een toilet voor je kat. Je huisdier doet er zijn behoefte en zo houd je daar controle over. In plaats van dat je een drol vindt op de trap, wordt deze dan netjes in de kattenbak gedaan. 

Er zijn enkele situaties waarin dit een uitstekende oplossing is:

  • Je hebt een binnenkat die niet naar buiten gaat. Dit is verstandig als je langs een grote weg woont of ergens anders waar het buiten niet veilig is voor je kat.
  • Je krijgt binnenkort een kitten en hebt besloten dat je die zindelijk wilt maken op een kattenbak.
  • Je wilt je kat een alternatief aanbieden. Misschien houd je hem of haar alleen ’s nachts binnen en wil je de volgende ochtend geen een kadootjes vinden.

De werking van een kattenbak

Het klinkt onhygiënisch om een bak in huis te hebben staan vol met de ontlasting van je kat. Gelukkig is een kattenbak dat al lang nier meer. Er worden hele goede soorten kattegrit aangeboden die vocht opnemen en klonten maken. Andere soorten vulling maken van de ontlasting juist een poeder en dat verdwijnt via een rooster in een bakje dat je zelf leegt.

Er zijn simpele en hele moderne kattenbakken, maar het idee is hetzelfde: het zijn vaak beschutte plekjes, met een vulling op de bodem. Ze hebben ook gemeen dat ze met een bepaalde methode gemakkelijk schoon te maken zijn. De ene moet je ronddraaien, de ander moet scheppen en bij weer andere leeg je alleen een lade. Er zijn zelfs zelfreinigende en volledig automatische kattenbakken waaraan je nauwelijks nog onderhoud hebt.

De voor- en nadelen van een kattenbak

Voor iedereen die nog twijfelt, is het altijd goed om de voor- en nadelen van een situatie tegen elkaar af te strepen. We hebben deze voor je op een rijtje gezet.

Voordelen kattenbak:

  • Je kat doet zijn of haar behoefte niet ergens anders in je huis.
  • Je kunt je kat binnen houden, wat ideaal is in appartementen of woningen langs grote wegen.
  • Je ziet sneller dat er iets mis is met de ontlasting van je kat. Zo ga je tijdig naar de dierenarts.

Nadelen kattenbak:

  • Een kattenbak moet worden gereinigd en dat is niet altijd een fijne klus.
  • Er kunnen vervelende geurtjes van de kattenbak afkomen, vooral als deze aan een schoonmaakbeurt toe is.
  • Je moet investeren in de kattenbak zelf, de vulling en een schepje kopen. Je hebt er het hele leven van je kat uitgaven aan.

Wel of geen kattenbak voor jou?

Behalve kattenbakken zijn er ook voldoende andere handige kattenproducten waarin je kunt investeren. Besluit je geen kattenbak te nemen, bijvoorbeeld, schaf je een goed kattenluik aan en een krachtig anti-vlooienmiddel. Huisdier Maatjes staat dan vol met tips en advies.

Met onze informatie kan je beter een beslissing maken over of een kattenbak voor jou een slimme aankoop is. Heb je een kat die binnenblijft, dan kan je niet om een kattenbak heen. Maar mag jouw kat wel naar buiten of krijg je binnenkort pas een kitten, dan weet je nu vast wat voor jou het beste is.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *