Loading...
SlaapkamerWonen

Zo onderhoud je een waterbed

Heb je net een nieuw waterbed gekocht? Dan moet je je ook goed verdiepen in het onderhoud. Met het juiste onderhoud verleng je de levensduur van het bed en kun je er nóg langer plezier van hebben. In dit artikel lees je hoe je jouw waterbed schoon en langer in topconditie kunt houden.

Was en lucht de tijk

Een tijk is een beschermende laag rondom het watermatras. Het neemt vocht en vuil op en verlengt hiermee de levensduur van jouw matras. Het is dus onmisbaar! Voor de hygiëne is het essentieel om de tijk regelmatig te laten luchten en te wassen. De meeste tijken hebben een rits en kun je dus in de wasmachine stoppen. Meestal is een temperatuur van 60 graden aan te raden. Check voor de zekerheid wel het label op jouw tijk om te voorkomen dat het krimpt. Laat de tijk na het wassen aan de lucht drogen en stop het dus niet in de wasdroger. 

Maak gebruik van waterbed conditioner

De binnenkant van je waterbed houd je schoon en fris met speciale waterbed conditioner. Dit is een middeltje dat schimmel, bacteriën en algengroei tegengaat. Voor het beste effect moet je ieder half jaar een flesje met conditioner toevoegen aan het water.

Ontlucht je watermatras

Nadat je waterbed conditioner hebt toegevoegd, moet je het matras ontluchten. Er kunnen namelijk bellen zijn ontstaan in het watermatras. Luchtbellen kunnen het water laten klotsen en dus het comfort verminderen. Je haalt de lucht uit het matras met gebruik van een ontluchtingspomp. Doe dit klusje met twee personen om het gemakkelijker te maken. Laat één persoon pompen en de ander de luchtbellen voorzichtig richting het gat wrijven. Blijf pompen totdat er geen lucht meer wordt aangezogen. Daarna plaats je de stop weer op de dop en controleer je of het goed vast zit.

Vervang het water alleen indien nodig

Wanneer je ieder half jaar waterbed conditioner toevoegt en het matras ontlucht, is het niet nodig om het water te vervangen. Het is enkel noodzakelijk wanneer er veel geurvorming (noem het gerust stank) ontstaat of wanneer je het bed wil verplaatsen. Je pompt het watermatras leeg met een speciale waterbedpomp. Spoel het matras eventueel grondig schoon met leidingwater voordat je het opnieuw vult. Vergeet het vervolgens niet te ontluchten.

Reinig het vinyl

De buitenkant van je waterbed maak je schoon met een vinylreiniger. Deze reiniger zorgt niet alleen voor een fris resultaat, maar houdt het vinyl ook soepel voor een langere levensduur.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *