Loading...
Interieur

De redenen om voor 8K te kiezen

Hoewel 4K pas net op gang begon te komen, werden een paar jaar geleden alweer de eerste 8K televisies geïntroduceerd. Mensen waren behoorlijk kritisch, want is dat wel nodig? Maar eigenlijk gaat het zo altijd in de tech-wereld: fabrikanten werken jaren vooruit, beginnen met tv’s die eerst bijna niemand kan betalen en wanneer de prijs zakt en de vraag groeit, gaan ze door met het ontwikkelen van nieuwe televisies. In deze blog lees je daarom meer over de redenen om een 8K televisie aan te schaffen. 

 

33 miljoen pixels

 

Een 4K-scherm geeft een beeld al onwijs scherp weer, wat bij een 8K-scherm nog vier keer zo scherp is. 8K heeft een resolutie van 7680 x 4320, wat inhoudt dat het 33 miljoen pixels heeft. Ter vergelijking: een full-hd scherm heeft nauwelijks 2 miljoen pixels en 4K ruim 8 miljoen. Dat is dus onwijs veel!

 

Scherper dan scherp

 

Maar wat doen die 33 miljoen pixels dan precies? Het zorgt ervoor dat je details nog scherper ziet. En hoe groter het scherm is, hoe beter dat naar voren komt. Daardoor kan je er thuis een ware thuisbioscoop van maken. Sterker nog, de kwaliteit is zelfs beter dan het beeld van een gemiddelde bioscoop. Ook kan het een grote bijdrage leveren aan bijvoorbeeld het voorzien van beelden aan een tentoonstelling of in musea. 

 

Alsof je uit een raam kijkt

 

Het beeld van de televisie is zo scherp dat het lijkt alsof je uit een raam naar buiten kijkt, wanneer je naar de televisie kijkt. Het lijkt levensecht en je zal bijna vergeten dat je naar een televisie kijkt. Je kunt je voorstellen wat voor fantastisch effect dat heeft op het kijken van een film of serie. 

 

Future-proof

 

Het is gaaf dat het beeld zo scherp en goed is, maar je moet er ook wel content voor hebben. Een groot punt van commentaar wat je veelal hoort, is dat dat er nog weinig is voor 8K. Films, series en games zijn nog niet speciaal gemaakt voor een 8K-scherm, hoewel veel 8K televisies er wel voor zijn gemaakt om 4K-beelden te upscalen. Dat houdt in dat beelden met een lagere resolutie worden omgezet naar een 8K-resolutie. Daarvoor worden de beelden niet zomaar opgerekt, want dat zou een troebel beeld geven, maar er geprobeerd een extra detail toe te voegen aan het beeld. Daarbij wordt gebruik gemaakt van kunstmatige intelligentie. Het algoritme begrijpt wat er op de beelden van een lage resolutie te zien is en voegt vervolgens stukjes toe aan de wazige beelden. 

Op die manier kan je dus al wel profiteren van 8K en het voordeel is dat je met deze televisie future-proof bent. Zodra streamingsdiensten als Netflix, YouTube en Amazon content gaan maken voor 8K, kan jij dat zien! En daar zijn ze al mee bezig, want het voornemen was er om De Olympische Spelen van 2020 in 8K uit te zenden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.