Loading...
Bouwen & Verbouwen

Heb ik recht op een uitbouw van mijn woning?

Er zijn verschillende redenen waarom mensen overgaan tot een uitbouw woning. De meeste voorkomende reden is het feit dat men extra woonruimte wil creëren of meer leefruimte in hun bestaande woning bijbouwen door hun woonkamer uit te breiden zonder dat je moet verhuizen. Zeker de laatste jaren zijn er veel particulieren die overwegen om een uitbouw te nemen. Maar heb je wel voldoende ruimte en het recht om dit te doen? In dit artikel krijg je informatie over hoe je te weten komt of je daadwerkelijk recht hebt op een uitbouw.

Wel of geen recht op een uitbouw?

Via kadastralekaart.nl krijg je inzicht waar de grenzen van je perceel lopen. Je kan hierdoor achterhalen waar de perceelgrenzen en grootte van een perceel zijn, waardoor je conflicten met je buren kan voorkomen. Uiteraard is dit ook een handige manier om juist conflicten op te lossen en duidelijkheid te creëren.

Betaald een uitbouw zichzelf terug?

Een uitbouw is een grote investering. Gelukkig maken de hoeveelheid voordelen het zeker de moeite waard. Een uitbouw geeft namelijk meer ruimte, licht en meerwaarde. Door meer ruimte te creëren in je woonkamer kan je genieten van meer leefruimte en geef je de mogelijkheid meerdere indelingen mogelijk te maken. Daarnaast komt er met een uitbouw meer licht je huis binnen en wordt hierdoor de rest van je huis ook verlicht. Extra genieten in het voor- en najaar als de zonnestralen naar binnen schrijnen.

De marktwaarde van het huis wordt tevens verhoogd. Dit komt door het feit dat hoe meer vierkante meters je huis is, des te groter de waarde van het huis. Makelaars zijn altijd erg gebrand op een uitbouw bij een verkoop van een huis. Je kan een uitbouw dus zien als een investering.

Het beste advies

Bij het overwegen van een uitbouw is het van belang dat je het juiste advies krijgt. Hierdoor weet je wat er allemaal komt kijken bij het uitbouwen van je woning en wat de kosten zullen zijn. Wij adviseren je daarom zeker om je te laten adviseren door iemand die hier de kennis van heeft. Ook kan je dan ingelicht worden over hoeveel je huis in waarde zal stijgen als je overweeg een uitbouw te nemen.

Het is namelijk goed om te weten dat je voor ongeveer 15.000 euro al een mooie uitbouw hebt. Daarnaast kan je de kosten besparen door sommige dingen zelf te ondernemen. Je kan ervoor kiezen om de afbouw en/of het schilderwerk zelf te doen. Dit is gemakkelijk zelf te doen en de uitbestedingskosten kunnen oplopen aangezien hier veel manuren in gaan zitten. Vergeet alleen niet dat de kosten van een uitbouw afhankelijk zijn van de functiebehoefte, het soort materiaal en of je een vergunning nodig hebt om de uitbouw te kunnen realiseren.

Lees je vooral goed in over de voor- en nadelen van het aanschaffen van een uitbouw. Je kan vaak een offerte aanvragen of iemand telefonisch te woord staan voor vragen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *