Loading...
Tuin

Hoe houd je een zwemvijver schoon?

Wanneer je niet kunt kiezen tussen een zwembad of een vijver, is een zwemvijver de ideale oplossing. In zomer kun je lekker verfrissende duiken nemen, en buiten de zomer kun je nog steeds genieten van je prachtige vijver. Maar hoe blijft zo’n zwemvijver eigenlijk schoon? Wij leggen het uit!

Filtersystemen voor een zwemvijver

Een normaal zwembad beschikt uiteraard over een automatisch filtersysteem. Bij een zwemvijver is dit net even iets anders geregeld. Deze bevatten meestal namelijk een natuurlijk zuiveringssysteem. Een voorbeeld hiervan is een “helofytenfilter”, ook wel “moerasfilter” genoemd. Hierbij zorgen waterplanten en lavastenen voor de zuivering van het water. Onder dit moeras bevindt zich een pomp, die zorgt dat het water langs de planten en stenen wordt gecirculeerd. Vervolgens wordt het gezuiverde water naar de andere kant van de zwemvijver gepompt. Op deze manier wordt het water dus overal gezuiverd! Het moeras gedeelte waar de waterplanten staan bevindt zich aan de rand van de zwemvijver. Hier heb je dus geen last van tijdens het zwemmen!

Naast een helofytenfilter zijn alternatieven een biologisch filter of een mechanisch filter.

Daarnaast kunnen ook de vissen zorgen voor zuivering van het water. De Goudwinde komt erg vaak voor in zwemvijvers. Dit omdat deze vissoort insecten als muggenlarven en watervlooien opeet.

Onderhoud van een zwemvijver

Een natuurlijk zuiveringssysteem is natuurlijk top. Toch zul je je zwemvijver daarnaast altijd nog een beetje moeten onderhouden. Zo zul je af en toe met een schepnet blaadjes uit het water moeten vissen en dode loof van planten moeten plukken. Ook zul je een paar keer per jaar met een speciale stofzuiger algen van de bodem en randen moeten zuigen. Omdat in de winter minder bacteriën actief zijn in de vijver, kunnen algen zich snel ontwikkelen. Je kunt dit voorkomen door zelf speciale bacteriën in de vijver te doen. Zorg ook dat je uitgebloeide bloemen en doden planten aan het eind van de zomer weghaalt. Tot slot is het belangrijk dat de waterwaardes juist zijn. Een handige truc hiervoor is om de zwemvijver zichzelf te laten vullen met regenwater in plaats van dit met kraanwater te doen.

 

Voor het laten plaatsen van een zwemvijver kun je terecht bij Waterwellness!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *