Loading...
Interieur

Hoe lang zouden uw meubels mee moeten gaan?

Als die gloednieuwe bank of relaxfauteuil vanuit de meubelzaak wordt afgeleverd, ziet hij er zo fris en mooi uit dat u mag verwachten dat hij eeuwig meegaat. Sommige artikelen lijken dat wel te doen. Veel gezinnen hebben erfstukken, meestal stukken die door zorgvuldige vakmensen zijn gemaakt van massief hardhout. Zelfs deze kunnen krassen en onvolkomenheden hebben opgehoopt en worden evenzeer gekoesterd voor hun geschiedenis als voor de manier waarop ze er vandaag de dag uitzien.

Als u een prijzig ambachtelijk stuk aanschaft, kan het inderdaad een leven lang meegaan met een beetje geluk en veel TLC. De meeste meubels hebben echter een eindig leven en zullen uiteindelijk met pensioen moeten.

Hoe lang moeten meubels meegaan? In tegenstelling tot voedsel en medicijnen wordt er geen houdbaarheidsdatum op gestempeld. De meeste moderne meubelen kunnen 5-20 jaar een aantrekkelijke en comfortabele service leveren. Als het goed gebouwd is en goed verzorgd, kan het een paar jaar langer meegaan.

Hier is een gids voor wat u redelijkerwijs kunt verwachten in de weg van de levensduur van meubels, samen met borden dat stukken moeten worden vervangen en een aantal tips over het helpen van elk item te bereiken het bovenste einde van de verwachte levensduur.

Hoe lang moet een bankstel meegaan?

7-15 jaar voor een goede stoffen hoekbank. Een leren bank kan 20 jaar of meer meegaan.

Tekenen van verslechtering: Het is niet meer comfortabel om in te zitten: de zitting zakt en zinkt of de rugleuning geeft geen lendensteun. Er is sprake van bundeling en compressie. De bekleding vervaagt, scheurt, is versleten of gescheurd. Benen zijn los of wiebelig. Het kraakt als je je erin nestelt. Er is een muffe of anderszins onaangename geur.

Preventie en conservering: Beperk direct zonlicht. Schoonmaken en in de was zetten van blootliggend hout. Gebruik bekledingen als u huisdieren heeft. Maak uw bekleding regelmatig schoon.

Opmerkingen: Als de bekleding beschadigd is, maar de bank structureel in orde is, kan het de moeite waard zijn om de bekleding opnieuw te bekleden.

Wilt u meer weten over meubels, inspiratie opdoen en nog veel meer? Houdt dan de website van Meubella in de gaten. Hier vindt u altijd veel informatie

Hoe lang moet een relaxfauteuil meegaan?

7-15 jaar, tot 20 jaar met leer. Relaxfauteuils zijn verkrijgbaar in een reeks materialen die vergelijkbaar zijn met sofa’s, en ze zijn ook verkrijgbaar in een breed scala aan bouw- en kwaliteitsmaterialen. Net als bij banken is de levensduur afhankelijk van het gebruik: een relaxfauteuil die elke dag wordt gebruikt gaat niet zo lang mee als een relaxfauteuil die slechts af en toe wordt gebruikt.

Tekenen van achteruitgang: Net als bij banken is slijtage en beschadiging van de stof of het leer een teken dat het stuk over zijn hoogtepunt heen is. Bij een relaxfauteuil is de kans groter dat er eerst comfortproblemen ontstaan: de rechtopstaande of liggende positie voelt niet meer goed aan of de steunpunten zijn niet meer wat ze vroeger waren. Het mechanisme is kaal of de beweging naar voren en naar achteren is ongelijkmatig.

Preventie en behoud: Houd de bekleding schoon. Vermijd direct zonlicht. Leg de bedrading zorgvuldig weg zodat deze niet kan worden afgekneld als de rugleuning beweegt. Gebruik een overspanningsbeveiliging. Vermijd gewicht (zoals het springen van kinderen) op de voetsteun als deze in uitgeschoven stand staat.

Opmerkingen: Hoewel mechanische fauteuils langer kunnen meegaan dan elektrische fauteuils, zijn moderne elektrische fauteuils nu gebouwd voor een langere levensduur dan de vorige versies en zijn ze bestand tegen intensief gebruik.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *