Loading...
Tuin

Tips voor een mediterrane tuin

Met een mediterrane tuin zorg je het hele jaar door voor een vakantiegevoel in je eigen tuin. In dit artikel leggen we eerst uit wat een mediterrane tuin nu precies is, en daarna geven we nog enkele tips voor het maken van je eigen mediterrane tuin.

Wat is een mediterrane tuin

De belangrijkste kenmerken van een mediterrane tuin zijn het gebruik van natuurlijke materialen en warme aardetinten. Zo zie je in een mediterrane tuin vaak gele of oranje tegels terugkomen, evenals planten in terracotta potten. Ook materialen zoals hout en natuursteen worden vaak gebruikt in een mediterrane tuin. Tenslotte zie je weinig rechte en strakke lijnen in een mediterrane tuin, maar juist veel asymmetrie en ronde vlakken.

Ideeën voor een mediterrane tuin

In deze sectie geven we je een aantal ideeën voor in je eigen mediterrane tuin.

Mozaïek

In veel Zuid-Europese landen kom je mozaïek tegen, dus het past ook zeker goed in je eigen mediterrane tuin. Gebruik het bijvoorbeeld voor een tuinpaadje of zithoek, of voor het maken van een plantenbak of bloembak. Let er wel op dat je het ook weer niet teveel gebruikt, want dan wordt je tuin wel erg druk.

Pergola

Een pergola mag eigenlijk niet ontbreken in een mediterrane tuin. Het mooiste is dan een houten pergola, welke je kunt laten begroeien met kleurrijk bloeiende klimplanten zoals bijvoorbeeld klimrozen, blauwe regen of clematis. Wanneer je de pergola bij een zithoek of terras plaatst, zorgt deze voor een mooie mediterrane sfeer en geeft bovendien beschutting tegen de zon op warme zomerdagen.

Fontein

Een fontein of waterornament van natuursteen is ook een mooie toevoeging aan je mediterrane tuin. Bovendien voegt het niet alleen extra sfeer toe aan je tuin, maar het kabbelende water kan ook heel rustgevend zijn en zorgen voor wat verkoeling in de zomer.

Tuinpaadjes

Kronkelende tuinpaadjes van geel of beige grind of mozaïek tegels passen ook heel goed in een mediterrane tuin. Zeker wanneer je in de borders langs deze paadjes mediterrane planten plaatst, zoals bijvoorbeeld magnolia of jasmijn.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *