Loading...
Bouwen & VerbouwenWonen

Verbouwen? Hier moet je allemaal rekening mee houden!

Ga je binnenkort verbouwen? En is dit misschien wel de allereerste keer dat je zo’n grote verbouwing laat doen? Dan maak je je misschien zorgen of alles straks wel goed verloopt. Bij een verbouwing komt immers flink wat kijken. Denk niet alleen aan het kostenplaatje, maar ook aan het kiezen van de juiste aannemer en de puin en herrie tijdens de verbouwing. Hoog tijd om iets van die druk van je schouders te nemen. Een goede voorbereiding is het halve werk. Weet waar je rekening mee moet houden en dit zal je heel wat extra zorgen besparen. We hebben de belangrijkste punten voor je op een rijtje gezet.

Het kostenplaatje 


Je kunt nooit van tevoren zeggen hoeveel een verbouwing precies gaat kosten. Een aannemer kan een schatting maken, maar dit is nooit geheel zeker tot de verbouwing volledig is voltooid. Er kunnen namelijk nog genoeg onvoorziene kosten bijkomen. Daarom is het allereerst belangrijk dat je weet hoeveel de verbouwing ongeveer gaat kosten én dat er een extra potje wordt gereserveerd voor deze onvoorziene kosten. Reken hierbij ongeveer 7 tot 10 procent extra van het totale bedrag. Dan weet je zeker dat je een goede buffer hebt.

Hoe je de verbouwing gaat financieren is geheel aan jou. Dit kan je doen middels een schenking van familie, een erfenis, je eigen spaargeld, maar ook geld lenen voor een verbouwing is mogelijk. Bij het lenen van geld moet uiteraard wel een kanttekening worden geplaatst. Zelf sparen is namelijk altijd goedkoper. In sommige gevallen is geld lenen echter de enige optie. Bijvoorbeeld wanneer de verbouwing echt op korte termijn gedaan moet worden en je spaarrekening (nog) niet toereikend is. In dat geval kan geld lenen de oplossing bieden. 

Vergelijk aannemers 

Voordat je kunt gaan verbouwen heb je natuurlijk wel een vakman nodig die alles in kaart brengt en de juiste mannen gebruikt om het zware werk te doen. Er zijn heel wat aannemers in Nederland te vinden. Hoogstwaarschijnlijk zitten er ook een aantal bij jou in de buurt. Door dit grote aanbod kan het lastig lijken om de juiste te vinden, maar het biedt ook voordelen. Op die manier kun je namelijk altijd degene vinden die bij jou past. Let bij het vergelijken van de offertes niet alleen op de prijs, maar ook op de recensies van eerdere klanten. Zo weet je zeker dat je de beste keuze maakt. 

Wat doe jij tijdens de verbouwing? 

Ook een heel belangrijk punt om over na te denken – en tegelijkertijd iets wat vaak vergeten wordt – is jouw taak tijdens de verbouwing. Ben je ook van plan om dingen zelf te doen of zal je enkel de bouwvakkers af en toe een kop koffie en iets lekkers brengen? Wees je ervan bewust dat met name verbouwingen in huis de nodige overlast kunnen veroorzaken. Als je niet zo bestand bent tegen vuil, stof en herrie, dan is het misschien beter om tijdelijk overdag ergens anders te verblijven. Of in elk geval een rustiger plekje in of buitenshuis op te zoeken. Op die manier geef je jezelf regelmatig wat broodnodige rust. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *