Loading...
Tuin

Volgende zomer een stralend groene grasmat? Dit moet je doen in het najaar!

Zaaien, maaien, sproeien, bemesten, verticuteren… Een mooie groene grasmat vraagt om flink wat aandacht en verzorging. Ieder seizoen vergt een andere aanpak en voor je het weet ben je meer tijd kwijt aan het uitzoeken wat je precies moet doen, dan dat je daadwerkelijk in de tuin bezig bent. Zonde! Om je op weg te helpen hebben we de beste tips voor het najaar verzameld zodat jij komende zomer weer kunt genieten van een prachtige tuin, mét een stralend groene grasmat.

 

Groeien = blijven maaien

Zolang het gras blijft groeien, moet je blijven maaien. Bij een kleine tuin kun je dit met een handgrasmaaier doen maar mocht je een grotere tuin hebben of wat meer comfort willen, kun je beter voor een accu grasmaaier kiezen. Hiermee beweeg je binnen no-time door de tuin zonder dat je last hebt van verlengsnoeren of andere ongemakken. Ook hoef je hier in de winter niet meer naar om te kijken, want een accu grasmaaier is vrijwel onderhoudsvrij. En onthoud: wordt het kouder dan 5 graden? Dan hoef je niet meer te maaien.

 

Verwijder de viltlaag

Om onkruid, mos en bladeren te verwijderen, kun je je gazon het beste één keer per jaar verticuteren. Dit kun je zowel in het voorjaar als in het najaar doen. Met behulp van een verticuteermachine verwijder je eenvoudig de dikke viltlaag en hierdoor worden lucht, water en voeding beter opgenomen door het gras. Heb je in het voorjaar al geverticuteerd, maar lijkt de viltlaag alsnog te dik? Dan kun je dit in het najaar gerust nog een keer doen.

 

Oneffenheden verwijderen

Nog nooit hebben we de tuin zo intensief gebruikt als de afgelopen tijd. Veel mensen hebben een opblaaszwembad aangeschaft of hun tuin zelfs omgetoverd tot camping of festivalterrein. De kans op kale plekken in het gazon is hierdoor groter geworden. Mocht je hier last van hebben, dan kun je deze plekken in het najaar bijzaaien. Je kunt dit het beste doen voordat het echt koud wordt en er nog genoeg neerslag valt. 

 

Bescherming tegen vorst

Nu je het gazon weer goed verzorgd hebt, is het tijd voor de laatste stap: bemesten. Dit doe je meerdere keren per jaar maar nu de winter in aantocht is, is het verstandig om bemesting te kiezen die ook beschermt tegen vorst. Na het bemesten kun je het gras met rust laten. De natuur zal de komende maanden zijn werk doen, zodat jij straks weer kan genieten van een gezonde groene grasmat!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *