Loading...
Geen categorie

Voordelen van een houten vloer

Een houten vloer geeft veel voordelen. Een houten vloer is duurzaam. Door de eeuwen heen heeft een houten vloer zich bewezen. En dan nog het feit dat een houten vloer mooi, warm, en huiselijk is. De voordelen van een houten vloer zijn talloos.

Hout en geen laminaat

Hout heeft voordelen ten opzichte van laminaat. Ook al moet ik toegeven dat warme, mooie, huiselijke; dat heeft laminaat ook. De toplaag lijkt veel op een houten vloer. Maar toch heeft echt hout net dat extra voordeel. Het is daarom het overwegen waard om even door te sparen en voor een parketvloer te gaan. Een parketvloer gaat meer leven door de jaren heen. Laminaat heeft dat niet. Een laminaatvloer is alleen maar mooi als het nog niet zo lang geleden gelegd is, maar wordt niet door de jaren mooier. Daarentegen verkrijgt een echte houten parketvloer bij bijvoorbeeld de deuropening mooie tekening. Bij het plekje bij de deuropening wordt de vloer het meest intensief gebruikt. En zo komt het; een houten parketvloer gaat leven en wordt mooier door de jaren heen. En dit zonder dat het gaat verslijten. Anders als laminaat is de vloer te herstellen en te onderhouden. Een houten vloer is te schuren en opnieuw te lakken. Bij laminaat kan dat niet.

Hoe duurzaam is een houten vloer

Veel kroegen en feestzalen hebben een houten vloer. En vaak liggen die vloeren er al decennia lang. De houten vloer wordt daar flink beproefd. Vele mensen lopen met hun schoenen aan over de vloer. Het zijn ook de dansvloeren. De vloer wordt vaak nat. En dat al gauw zes dagen per week, en dat tientallen jaren lang. Houten vloeren worden ook in praktijklokalen van scholen gebruikt. Vroeger op een LTS de metaalklas en de klas voor de houtbewerking en meer praktijklokalen hadden houten parketvloeren. Het was de enige mogelijkheid; op zo’n vloer kon nog wel eens iets zwaars vallen, bijvoorbeeld een hamer. En natuurlijk; de originele vloeren in oude panden. Vloeren die gebouwd zijn in de tijd dat er geen keus was omdat de betonvloer nog niet bestond. Sommige houten vloeren zijn daarom al eeuwen oud. Een houten vloer is dus geschikt voor zeer intensief gebruik en gaat lang mee.

Originele houten vloer

Ikzelf heb eens de originele houten vloer opgeknapt. In dat huis had ik dus niets op de vloer. Ik heb met een drevel de spijkers iets dieper geslagen. En met een parketschuurmachine gehuurd bij de bouwmarkt de vloer opgeschuurd. Ik heb met een speciale kantenschuurmachine, ook gehuurd bij de bouwmarkt, de zijkanten geschuurd. Daarna de vloer in de blanke lak gezet. Enkel in de zithoek een kleed op de vloer. De rest van de woonkamer was letterlijk kale planken. Het was één van de mooiste vloeren die ik in een woning heb gehad.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *