Loading...
Tuin

Welke haagplanten zijn geschikt voor plaatsing in schaduw?

Net als wij houden de meeste planten van een gezonde dosis zonlicht. Anders dan bij de mens is zonlicht voor planten een belangrijke energiebron die cruciaal is voor de groei van de plant. Maar, niet iedere tuin ligt in de volle zon en daardoor kan het voorkomen dat planten in uw tuin niet tot hun ware potentie doorgroeien. Het gebrek aan zonlicht kan verschillende oorzaken hebben. Misschien ligt uw tuin op het noorden en is uw eigen huis de boosdoener. In andere gevallen kan het huis van uw buren of de hoge boom in de tuin van de buurman of van de gemeente de spelbreker zijn. In dat geval kunt u proberen om samen met de andere partij tot een passende oplossing te komen. Misschien kan de buurman de boom verwijderen of wat strakker snoeien. Als dit geen mogelijkheid is, zit er nog maar een ding op: op zoek gaan naar haagplanten die geschikt zijn voor plaatsing in de schaduw. In dit blog leest u er meer over.

 

Haagplanten die geschikt zijn voor plaatsing in schaduw

Gelukkig zijn er meerdere haagplanten die zeer geschikt zijn voor plaatsing in de schaduw. Zo is de Glansmispel Red Robin een bijzondere haagplant die ook in de schaduw goed tot zijn recht komt. Jonge bladeren van deze haagplant worden gekenmerkt door een opvallende rode kleur, terwijl de oudere bladeren diepgroen van kleur zijn. Tweemaal per jaar snoeien is voldoende om deze haag strak te houden. Wilt u juist een wat wildere haag waarbij de natuur meer haar gang mag gaan? Dan kunt u het aantal snoeibeurten ook beperken tot een keer per jaar. Hoewel de Glansmispel Red Robin goed in de schaduw geplaatst kan worden, is plaatsing in de zon of halfschaduw ook mogelijk. Let er wel op dat deze haag tijdens strenge winters wat blad kan verliezen. Enige bescherming tijdens koude winters is dan raadzaam.

 

Het aanbod is reuze

Een andere haagsoort die het zeer goed doet in de schaduw is de laurierkers. Er zijn verschillende lauriersoorten, met ieder unieke eigenschappen, maar over het algemeen doen alle soorten het prima in schaduwrijke gebieden. In tegenstelling tot de Red Robin is de laurierkers wel wintergroen. Omdat er verschillende lauriersoorten zijn, heeft u voldoende aanbod om te kiezen welke u het mooist vindt. Zo is de Portugese laurier een uitstekende keuze als u van kleinere bladeren houdt, terwijl de laurier Novita juist bekend staat om een groter formaat blad. Andere populaire soorten zijn de Otto Luycken (lage haag) en de laurier Etna.

 

Laat u voldoende informeren

Wanneer u besluit welke haagplant u gaat kopen, is het verstandig om dit besluit goed geïnformeerd te nemen. Vraag een kweker in de buurt of online om hulp als u nog twijfelt tussen verschillende soorten. Deze kan u informeren en adviseren, zodat uw keuze zeker de juiste is.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *