Loading...
TuinWonen

Waarom kiezen voor een houten terrasoverkapping?

Terrasoverkappingen van aluminium en kunststof worden steeds populairder. Toch mag een houten overkapping niet zomaar aan de kant geschoven worden. Het natuurlijke materiaal heeft namelijk unieke voordelen! In dit artikel lees je meer over de positieve eigenschappen van hout en een aantal algemene voordelen van een terrasoverkapping. Ga jij er binnenkort ook eentje in de tuin plaatsen?

Geen vergunning nodig

In de meeste gevallen heb je voor het bouwen van een houten overkapping geen vergunning nodig. Dat scheelt een hoop tijd en moeite! Let op: de exacte voorwaarden en regels voor het bouwen van een terrasoverkapping kunnen per gemeente verschillen. Het is daarom belangrijk om dit van tevoren te checken en jouw plannen door te geven.

Het hele jaar door genieten

Met een terrasoverkapping kun je het hele jaar door genieten van de tuin. In de zomer zit je heerlijk op een koel plekje in de schaduw. Zelfs tijdens de regenachtige dagen kun je beschut en aangenaam genieten van de buitenlucht. Ook in de winter komt een houten overkapping goed van pas. Vooral als je minimaal één zijde dicht maakt. Zo zit je uit de wind én blijft de warmte (bijvoorbeeld van een elektrische terrasverwarmer) langer hangen.

Warme uitstraling van hout

Kunststof en aluminium kunnen niet op tegen de warme uitstraling van hout. Het natuurlijke materiaal brengt veel sfeer en karakter in de tuin. Of je nou een liefhebber bent van de landelijke stijl of de tuin juist een moderne look wil geven. Sfeervol hout past altijd in het plaatje. Er zijn namelijk houten overkappingen in verschillende soorten, modellen en kleuren verkrijgbaar.

Duurzame keuze

Een terrasoverkapping van sterk hout is een duurzame keuze. Tuinhout wordt onderverdeeld in 5 duurzaamheidsklassen, waarbij hardhout bovenaan het lijstje staat. Een nadeel van hardhout is dat het erg prijzig is, zwaar in gewicht en lastig te bewerken. Daarom is een sterke houtsoort van klasse 3-4 vaak een betere keuze. Douglas hout is met een levensduur van 10 tot 15 jaar nog steeds erg duurzaam. Je verlengt deze gemiddelde levensduur door het hout te behandelen met een beits of te kiezen voor geïmpregneerd hout. Hiermee zal de natuurlijke kleur ook mooi worden behouden op de lange termijn.

Gemakkelijk zelf bouwen

Douglas hout is goed bewerkbaar en daarom erg geschikt voor het bouwen van overkappingen. Er zijn zelfs kant-en-klare bouwpakketten en materiaalpakketten verkrijgbaar waarmee je zelf een houten terrasoverkapping kunt bouwen. Het is ook mogelijk om een houten overkapping geheel op maat te laten maken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *