Loading...
BadkamerBouwen & VerbouwenKeukenSlaapkamerWoonkamer

Wat te doen tegen vochtige muren?

Optrekkend vocht

Veel huizen hebben last van optrekkend vocht, dit soort vocht komt vooral veel voor aan de onderzijde van de muur. Wanneer je op de begane grond last hebt van muren die vooral aan de onderkant nat zijn, dan is dit bijna altijd optrekkend vocht. Optrekkend vocht is vocht dat door het ontbreken van een goede waterkering via de fundering in de gevel van de woning trekt. Wanneer deze muren onbehandeld blijven kunnen er zich schimmels gaan vormen, kan behang loslaten en pleisterwerk beschadigd raken.

Oplossingen

Vochtige muren kan je het beste behandelen door de muren te injecteren. Bij het injecteren van de muur worden er chemische middelen in de gevel geïnjecteerd, hierdoor ontstaat er een waterkering. Door deze waterkering kan het grondvocht niet meer omhoog kruipen. Soms wordt er ook een onder kapping geplaatst. Er wordt dan een fysieke waterkering onderaan de gevel aangebracht. Dit is echter een grote en erg dure klus.

Condensatievocht

Condensatievocht wordt vaak veroorzaakt door vocht wat wij zelf produceren, door bijvoorbeeld warm douchen. Wanneer deze vocht niet goed wordt afgevoerd kan dit zorgen voor schimmelvorming op de muur. Je kan deze condensatie herkennen door ramen die erg lang beslagen blijven.

Lekkage

Een lekkage komt vaker voor dan je denkt, deze blijven vaak lang onopgemerkt omdat het niet om veel water hoeft te gaan. Als er echter veel vocht in de muur ontstaat kan dit heel erg schadelijk zijn. Dit kan zorgen voor schimmel, loskomend behang, beschadigd pleisterwerk, rot hout etc. Lekkage wordt meestal veroorzaakt door lekkende leidingen of wasmachines. Naast schade aan je huis kan vocht ook schadelijk zijn voor de gezondheid. Vooral de schimmels die zich in de vochtige muren kunnen ophopen kunnen voor gezondheidsklachten zorgen. Deze schimmels kunnen hoofdpijn, vermoeidheid en problemen met de luchtwegen veroorzaken. Ook ongedierte wordt aangetrokken tot vochtige omgevingen. Papiervisjes, zilvervisjes, pissebedden en andere insecten voelen zich helemaal thuis in je vochtige muur of vlonder.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *