Loading...
Geen categorie

Welke opties heb je voor het verduurzamen van je woning?

Het verduurzamen van je woning kan maandelijks een flinke besparing op je energierekening opleveren. Dit is niet de enige reden om naar verduurzamende veranderingen te zoeken. Denk ook aan het feit, dat het verduurzamen van je woning een positieve invloed heeft op de waarde hiervan! Er zijn verschillende mogelijkheden om je woning duurzamer te maken. In dit artikel zetten we de opties voor je op een rijtje!

Subsidieregeling voor verduurzaming woningen

Bij het verduurzamen van je woning kan het interessant zijn om naar subsidieregelingen van je gemeente te kijken. Met deze subsidieregelingen krijg je een deel van de kosten voor het verduurzamen van je huis terug. Zo hoeft de investering in nieuwe kunststof kozijnen of bijvoorbeeld extra isolatiemateriaal onder je dak relatief weinig te kosten. Om voor de subsidieregeling Energiebesparing Eigen Huis in aanmerking te komen, dien je twee energiebesparende maatregelen te treffen.

Energiebesparende maatregelen voor je woning

Er zijn verschillende manieren om je woning duurzamer te maken. Onderstaand zetten we een aantal van deze mogelijkheden voor je op een rij:

  • Hoogrendementsglas: stap over van HR++-glas naar moderner triple glas.
  • Spouwmuurisolatie: voorzie een bestaande spouwmuur in de thermische schil van isolatiemateriaal.
  • Dakisolatie: verbeter de isolatie van je dak, door onder je dakbedekking een extra isolerende laag aan te brengen. Dit kan ook door de zolder- of vlieringvloer te isoleren.
  • Vloer- of bodemisolatie: zorg dat de isolatie van een bestaande vloer of bodem in huis verbeterd wordt. Je kunt dit combineren met het aanleggen van vloerverwarming.
  • Gevelisolatie: voorzie de binnen- of buitengevel van een verbeterde isolatie, door hier isolatiemateriaal aan te brengen. Combineer dit met de isolatie van je spouwmuur.

Welke van deze opties heeft u eerder al overwogen? Sommige verduurzamende verbeteringen zijn specifiek gericht op het verbeteren van de isolatiewaarde van je woning. Andere verbeteringen brengen meerdere voordelen met zich mee!

Voordelen van hoogrendementsglas in kunststof kozijnen

Een voorbeeld hiervan is het gebruik van hoogrendementsglas in kunststof kozijnen. In het bijzonder wanneer je momenteel nog gebruik maakt van houten kozijnen. Kunststof kozijnen leveren je voordelen op als:

  • 100% recyclebaar, nadat je ze hebt laten vervangen
  • Langere levensduur dan kozijnen van hout
  • Nauwelijks onderhoud aan de kozijnen vereist
  • Verkrijgbaar in een groot aantal kleuren en afwerkingen
  • Verbeterde beveiliging tegen inbraak in huis

Kosten afhankelijk van je situatie

Vanzelfsprekend is het sterk van je persoonlijke situatie afhankelijk, wat de kosten voor een verbetering van je isolatie in huis zijn. Hoeveel houten kozijnen wil je vervangen voor kozijnen van kunststof? Wat is het oppervlakte van je vloer, die je open wilt halen om de isolatie te verbeteren? Hoeveel tijd kost het een bouwbedrijf om een extra laag isolatiemateriaal onder je dakbedekking aan te brengen? Het is raadzaam om bij verschillende partijen een offerte aan te vragen voor het verbeteren van de duurzaamheid van je woning.

Tip: informeer altijd of een aanbieder over het KOMO-, VKG- en SKG-keurmerk beschikt! Dit zijn keurmerken die je een hoge kwaliteit van de gebruikte bouwmaterialen garanderen. Het SKG-keurmerk is enkel van toepassing op bouwmaterialen waarin hang- en sluitwerk verwerkt zit. Kunststof kozijnen kunnen hier een voorbeeld van zijn.

Vergoeding vanuit subsidie voor kunststof kozijnen

Ook de vergoeding die je vanuit een subsidieregeling voor kunststof kozijnen kunt krijgen voor het verduurzamen van je woning is afhankelijk van je persoonlijke situatie. Bij een combinatie van HR++-glas met een UG-waarde van maximaal 1.2 kan deze vergoeding oplopen tot 35 euro per vierkante meter aan glaswerk. Kies je voor een combinatie van panelen met triple glas en een isolerend kozijn, dan kun je tot 75 euro per vierkante meter glaswerk aanvragen. Onderstaande tabel geeft je hier meer informatie over.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *